- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Могао би да буде наш“: Мистерија једног обореног непознатог летећег објекта изнад САД пред решењем

© AP Photo / Chad FishОбарање кинеског балона изнад САД
Обарање кинеског балона изнад САД - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Група хобиста окупљена у организацију „Bottlecap Baloon Brigade” из америчке државе Илиноис верује да би непознати летећи објекат ког је америчка војска оборила изнад области Јукон у Канади, могао да буде један од њихових балона.
„Балони којима управљамо не разликују се од балона за 10 до 15 долара које деца купују за забаве и нису посебно дизајнирани у научне сврхе“, рекао је за „Политико“ члан групе који је инсистирао на анонимности.
Ракета којом је амерички борбени авион оборио објекат изнад Јукона кошта око 400.000 долара, а тај објект је једна од три непознате летелице које су оборене током прошлог викенда.
Иако амерички званичници још нису потврдили шта су тачно оборили, председник САД Џозеф Бајден рекао је у четвртак да су то најверојатније балони повезани са приватним фирмама или укључени у научно истраживање.
Група наводи да је један од њихових балона нестао близу Аљаске у суботу, истог дана када је Ф-22 оборио објект изнад Јукона.
„Кад сам чуо да је то био сребрни предмет с причвршћеним теретом, помислио сам како би то могао да буде један од наших балона“, рекао је извор „Политика“.
Он је потврдио да су владини службеници разговарали са неким од чланова те групе, а портпарол Северне команде америчке противваздушне одбране изјавио је да је ФБИ контактирао клуб.
Група хобиста месецима је пратила свој балон помоћу антене причвршћене на летелицу, користећи ГПС како би проценили где се налази. На основу њихових података, балон је требало да буде изнад Аљаске када се искључио.
Авион пролеће поред кинеског аеростата изнад територије САД - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СВЕТ
Прекинута потрага за обореним летећим објектима: Америчка власт објаснила разлог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала