- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта волимо а шта не волимо у култури | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
У данашњој емисији истражујемо какве су културне потребе и навике у Србији, откривамо које су љубави инспирисале дела из књижевности и филозофије, као и шта ћемо гледати у наставку култног филма „Муње“
Орбита културе
Какав су културна интересовања и навике у Србији, колико учествујемо у културном животу, шта волимо а шта не волимо у култури? Каква су нам интересовања и навике, колико смо спремни да потрошимо на културне садржаје – нека су од питања на које је одговоре дала емпиријска студија „Културна партиципација грађана Србије“. О том истраживању које је обухватило период од пет година и резултатима до којих се дошло разговарамо са њеним ауторима Слободаном Мрђом и Маријаном Миланков.
Кога су и како волели Кант и Шопенхауер, Пушкин и Достојевски, Андрић и Црњански, колико су славна дела књижевности инспирисана великим љубавима њихових аутора – открива изложба „Љубави великана – Од инспирације до деструкције“ у УК Пароброд. О овој поставци разговарамо са једном од ауторки Вуком Јеремић, библиотекаром саветником у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“.
Колико је Олга Јанчић својом посвећеношћу уметности и несвакидашњом смелошћу у суочавању са тешкоћама у животу, у бављењу скулптуром налазила не само уточиште, него и смисао свог бивствовања, о чему на својеврсан начин говори и изложба
„Олга Јанчић: Исконско у модерном“ недавно отворена у Музеју савремене уметности сазнајемо од ауторке ове поставке др Рајке Бошковић.
Да ли ће Музеј града Београда који обележава 120 година постојања коначно под један кров сместити својих 157.000 предмета који сведоче о осам миленијума дугој историји за Орбиту културе открива директорка Музеја Јелена Медаковић.
Где се наставља прича култног филма „Муње“ снимљеног пре 22 са Сергејом Труфуновићем, Борисом Миливојевићем и Николом Ђуричком, шта крије наставак под називом „Муње: Опет“ који у биоскопе стиже у марту, зашто је „оно пре“ била герилска борба неколико људи са целим светом, а „ово сад“ права продукција – за Спутњик објашњава редитељ Радивоје Раша Андрић.
А ко су хероине српске уметности чијих је 59 дела из Спомен збирке Павле Бељански изложено у Дому војске Србије, за Спутњик открива кустос Валентина Вуковић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала