- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта то Британија смера у Босни и Херцеговини

CC0 / Pexels / Заставе БиХ
Заставе БиХ  - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Сама чињеница да је британски министар за Европу одбио да се сретне са председавајућим Председништва БиХ Жељком Цвијановић и председником РС Милорадом Додиком, већ се базирао на подршку нелегално изабраном високом представнику за БиХ Кристијану Шмиту, довољно говори какву политику Британија жели да води у БиХ, каже политиколог Анђелко Козомара.
Британски министар за Европу Лео Докерти са „косовских тема“ и величања Приштине „преселио“ се у Босну и Херцеговину како би дао подршку такозваним високом представнику за БиХ Кристијану Шмиту у његовим напорима да ову државу изведе на, како он сматра, прави пут.

Деструктивна политика Британије

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара, међутим, не види никакве добре намере британског званичника.
„Познато је да су Британци вође свих подметања Србима последњих деценија и по мени то је једна деструктивна политика која не жели никакав мир на овим просторима,“ каже Козомара.
У том кључу је и посета британског министра Босни и Херцеговини и Кристијану Шмиту који је и пре него што је стигао изјавио нешто што је у политичким и међународним обичајима несхватљиво.
„Он неће да се сусретне са двоје политичара који су под санкцијама Велике Британије иако су то председник Републике Српске Милорад Додик и тренутна председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, која је иначе српски члан Председништва БиХ. Дакле он не жели да се састане са људима, политичарима који су на непосредним изборима добили највишу подршку бирача у БиХ. Ако то неће, неразумљиво је шта онда хоће,“ чуди се Козомара.
Другим речима, додаје он, нејасно је какву политику онда Британија уопште води према БиХ када њен представник не жели да се састане са легитимним представницима државе БиХ.

Покушај дестабилизације заједничких институција БиХ

„Такав однос је несхватљив и неразуман и за очекивати је да ће проузроковати мере које ће дестабилизовати БиХ јер ништа друго не можемо очекивати после оваквог става британског званичника. Давање подршке Шмиту који није легално изабран функцију високог представника јер му мандат није потврђен у УН доказ је шта Британија намерава у БиХ и који је циљ посете њеног високог представника БиХ и то у моменту када нова власт у БиХ која је тек формирана покушава да направи неки корак напред у стабилизацији БиХ," коментарише наш саговорник.
Коментаришући изјаве британског министра, Милорад Додик је оценио да покушајем давања важности Кристијану Шмиту британска спољна политика покушава да остане у седлу када је реч о региону, уз напомену да „ тај коњ више не трчи".
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
РЕГИОН
Додик: Британски министар покушава да мамуза мртвог коња у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала