- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија

УЖИВО НАТО одбацио захтев Кијева за испоруку касетних бомби

Пратите нас
Специјална операција руске војске, 360. дан. Украјина ојачала одбрану дуж границе с Белорусијом. Руске снаге корак ближе блокади последње руте снабдевања противника у Артјомовску. Лондон најавио војну подршку Кијеву.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:31 18.02.2023
Блинкен упозорио Ван Јиа на последице ако Кина подржи специјалну војну операцију Русије
Амерички државни секретар Ентони Блинкен упозорио је Ванг Јиа, шефа канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета КПК, на последице уколико Кина пружи материјалну помоћ Русији у специјалној војној операцији у Украјини, саопштио је Стејт департмент.
Шефови дипломатија двеју земаља састали су се на маргинама Минхенске конференције о безбедности први пут након инцидента с кинеским аеростатом изнад америчке територије који се догодио у фебруару.
„Државни секретар је упозорио на последице уколико Кина пружи материјалну помоћ Русији (у специјалној војној операцији у Украјини) или подршку у системском заобилажењу санкција“, наводи се у саопштењу Стејт департмента на званичном сајту.
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
РУСИЈА
САД сумњиче Кину да испоручује Русији војну опрему
22:26 18.02.2023
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
РУСИЈА
Макрон: Француска никада неће подржати идеју о уништењу Русије
20:44 18.02.2023
Ријад: Настављамо дијалог с Москвом и Кијевом, проблеми су сложени
Саудијска Арабија гради добре односе с Русијом, а то је корисно свима и помаже да се врата за дијалог с Москвом држе отвореним, изјавио је шеф саудијске дипломатије Фејсал бен Фархан током дискусије на Минхенској конференцији о безбедности.
„Земље Персијског залива су једногласне у подршци дијалогу као средству за решавање сукоба у Украјини. Добри односи краљевства с Русијом су корисни свима и помажу да врата дијалога с њом буду отворена“, рекао је дипломата, а преноси телевизијски канал „Арабија“.
Према његовим речима, Саудијска Арабија наставља дијалог с Кијевом и Москвом, да би пронашла решење, мада су проблеми међу њима сложени.
20:14 18.02.2023
Столтенберг одбацио захтев Кијева за испоруку касетних бомби
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одбацио је захтев Кијева за испоруку касетне муниције, који се могао чути током Минхенске конференције о безбедности.
„НАТО није препоручило и није испоручивало тај вид оружја. Ми испоручујемо артиљерију и друге видове оружја, али не касетне бомбе“, рекао је Столтенберг телевизијском каналу РТЛ.
19:45 18.02.2023
19:28 18.02.2023
Кулеба: Кина може бити обуздавајући фактор у дејствима Русије
Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба изјавио је да посредничка улога Кине у украјинско-руском сукобу може да послужи као фактор обуздавања.
Раније у суботу шеф Канцеларије Комисије за иностране послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ван ЈИ изјавио је на Минхенској конференцији о безбедности да ће Кина наставити да се залаже за мир и дијалог о украјинском питању.
„Сматрамо да Кина може да одигра важну улогу у обуздавању агресивних намера и дејстава Русије, имајући у виду односе Кине и Русије“, изјавио је Кулеба.
Он је додао да с нестрпљењем очекује разговор с кинеским дипломатом, који ће бити одржан у Минхену. Ипак, према његовим речима, никакви договори не могу бити засновани на територијалним уступцима Украјине.
19:24 18.02.2023
Ваздушна опасност у делу Запорошке области под контролом Кијева
Ваздушна опасност поново је проглашена у делу Запорошке области која је под контролом Кијева, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
Раније у суботу ваздушна опасност била је проглашена на већем делу територије Украјине.
18:49 18.02.2023
Г7 запретиле земљама које помажу Русији да ће за то „платити озбиљну цену“
Шефови дипломатије земаља Г7 запретили су свим земљама које „помажу руској армији“ да ће, уколико то не прекину, „морати да плате озбиљну цену“.
„Чланице Г7 се надају да треће земље неће помагати Русији да заобилази санкције или да их спречавају и позивају треће земље да обуставе помоћ руској армији и њеним одредима. У противном мораже да плате озбиљну цену“, наведено је у саопштењу.
17:55 18.02.2023
Лидер ЛНР: Ситуација у Кременој и Сватову веома сложена
Ситуација на подручју Кремене и Сватова је веома сложена, рекао је новинарима вршилац дужности лидера Луганске Народне Републике Леонид Пасечник.
„На подручју Кремене и Сватова је веома сложена ситуација. Близу је линија контакта. Тешкоће ствара то што због те близине на то подручје долећу практично све врсте муниције“, рекао је Пасечник.
17:18 18.02.2023
Лондон и Вашингтон: Сукоб у Украјини је глобални
Премијер Велике Британије Риши Сунак и потпредседник САД Камала Харис након састанка у Минхену назвали су сукоб у Украјини глобалним.
„Сунак и Харис су се сложили да је рат (председника Русије Владимира) Путина у Украјини глобални рат, како с тачке гледишта на утицај на прехрамбену и енергетску безбедност, тако и тачке гледишта на његове последице за међународно признате норме“, наведено је у саопштењу британске владе.
17:15 18.02.2023
Украјина ојачала одбрану дуж границе с Белорусијом
Командант украјинских здружених војних снага Сергеј Најев саопштио је да украјинска војска наставља да појачава северну границу, повећавајући број минских препрека.
„Процењујемо ниво војне претње имајући у виду снаге које се сада налазе на територији Белорусије. Успели смо знатно да појачамо северну границу. Створили смо систем инжерских препрека, пре свега минских, повећавши неколико десетина пута њихову количину дуж државне границе. Формирали смо систем одбрамбених граница и положаја“, рекао је Најев.
Раније је шеф регионалне војне администрације Ровенске области Ваталиј Коваљ рекао да ће на граници Украјине и Белорусије бити постваљен савремени безбедносни систем, сачињен од термо-камера.
15:07 18.02.2023
Саљдо: Херсон ће ускоро поново под контролом Русије
Херсон ће поново бити под контролом Русије врло ускоро, рекао је новинарима вршилац дужности губернатора Херсонске области Владимир Саљдо
„Често ме питају у последње време, шта мислим у вези с Херсоном. Мислим да ће у најближе време, сада већ врло убрзо, Херсон бити поново у пуном саставу Херсонске области и Руске Федерације“, рекао је Саљдо.
Десна обала Херсонске области, укључујући град Херсон, од новембра је под контролом украјинске војске.
15:03 18.02.2023
Руске снаге корак ближе блокади последње руте снабдевања противника у Артјомовску
Ослобођењем Парасковијевке руска војска је ближе блокади пута за Часов Јар, односно руте за снабдевање противника, рекао је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„Већ стижу информације о побољшању положаја у околини Артјомовска – ослобођена је Парасковијевка што нам омогућава да се приближимо блокади преосталог пута који води за Часов Јар – јединог од пет путева који је рута за снабдевање противника“, рекао је Пушилин.
Он је објаснио да пут треба блокирати, након чега ће руска војска бити много ближе ослобађању Артјомовска.
14:55 18.02.2023
Лондон најавио војну подршку Кијеву
Велика Британија је у 2022. години пружила Украјини војну помоћ у вредности од 2,5 милијарди евра, а ове године помоћ ће бити истог или већег обима, рекао је британски премијер Риши Сунак.
„Велика Британија ће бити прва страна која ће Украјини обезбедити оружје дугог домета“, рекао је Сунак на Минхенској безбедносној конференцији.
Према његовим речима, наступио је преломни моменат у сукобу. Стога је позвао западне лидере да удвоструче војну помоћ Кијеву.
„У наредним месецима ћемо заједно испоручити Украјини онолико војне опреме колико за целу 2022. годину“, рекао је он, истакавши да је Лондон спреман да помогне свакој земљи која жели да испоручи Украјини авионе.
Такође, додао је, подршка би требало да подразумева и обуку украјинских пилота за управљање најнапреднијим моделима ловаца, што Велика Британија и ради.
14:54 18.02.2023
Нема знакова повлачења украјинске војске из Артјомовска
Нема знакова повлачења украјинских трупа из Артјомовска, саопштио је вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.
„За сада се не примећује повлачење снага из Артјомовска. Не примећује се да напуштају положаје. Наши војници сваки положај освајају борбом“, рекао је он.
13:37 18.02.2023
Министри спољних послова Г7 су на првом састанку под председавањем Јапана постигли договор да се настави подршка Украјини, јачају санкције против Русије и да се треће државе позову да прекину помоћ Русији, саопштило је јапанско Министарство спољних послова.
13:31 18.02.2023
Морнаричка пешадија руске морнарице на вежби бојевог гађања у Приморском крају - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Ослобођено село у Харковској области, наставља се офанзива код Доњецка
10:15 18.02.2023
Немачке власти су од почетка војне операције у Украјини блокирале руске активе у износу од 5,32 милијарди евра, објавио је „Велт ам зонтаг“ позивајући се на немачко Министарство финансија.
Ради се о средствима физичких лица и компанија који су на санкционом списку ЕУ, као и средствима Централне банке Русије.
09:57 18.02.2023
У Хмељницкој и Дњепропетровској области Украјине одјекнуле су експлозије.
09:56 18.02.2023
Припадници украјинских снага користили су недалеко од Угљедара муницију са непознатим отровним супстанцама, рекли су за Спутњик руски војници.
„Ујутро, 16. фебруара изнад положаја руских снага код Угљедара појавила су се два непријатељска хеликоптера. Један је одмах оборен а други је успео да бомбардује и да на наше положаје баци хемијски отров“, рекао је саговорник агенције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала