Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Да је Вучић хтео да допусти капитулацију, само је требало да се не бави Косовом

© Tanjug / Драган КујунџићАлександар Вучић и Ана Брнабић
Александар Вучић и Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да јој није јасно зашто су људи протестовали ове недеље против Александра Вучића, јер да је хтео да допусти капитулацију и призна тзв. Косово, све што је требало да ради је да се не бави тим питањем, већ да га остави, онде где су га оставили они које је наследио.
Гостујући на ТВ Пинк Брнабић је рекла да не зна ко стоји иза демонстрација и покушаја упада у Председништво, али да је сигурна, познајући наше службе безбедности, да ће сазнати у блиској будућости.
Премијерка каже да су то „људи који се називају патриотима, а који су на Сретење на Дан државности пушком, позивајући се на другу државу, газећи српску заставу, кренули на председника Александра Вучића“.
„Шта је то он учинио да изазове тако нешто. Ако причамо о КиМ, једино што је урадио у протеклих 10 година јесте да је успео да врати то питање на дневни ред међународне заједнице, која је то питање, када је он дошао на власт, сматрала завршеним. Последње што је рекао о КиМ јесте то у Скупштини да неће признати тзв. Косово и да чланство у УН сматра црвеном линијом. Да ли су због тога изашли на улицу?“, запитала се премијерка.
Она је рекла и да су неке парламентарне странке „рационализовале покушај убиства председника Вучића и насилно рушење власти“, те да су то „они који су предали и дали све што се могло дати што се тиче КиМ да би се умилостивили неком другом“.
„Не чак ни због Србије, већ због својих личних положаја и позиција, као што је на пример бити председник Скупштине УН. Пустили су албанске терористе да би се умилостивио Западу, нико им то није тражио и сами су то рекли“, истакла је премијерка.
Она је подсетила на 2004. и погром српског народа, на 2008. и проглашење независности, као и на 2010. када је питање КиМ пребачено из УН у ЕУ и 2011. када су, како каже, пристали на границе, тј. административну линију.

Неки ће поверовати да је Вучић угрожен тек ако га убију

Председница Влада Србије изјавила је вечерас да све што смо видели прошле недеље на протестима испред Председништва Србије нема никакве везе са КиМ већ са дестабилизацијом Србије.
„Овај човек кога смо ухватили са карабином са оптичким нишаном је признао да је ишао да пуца на Председништво и да су хтели да иду до краја, да насилно смене легитимно изабрану власт, да преузму власт у Србији. Једино је важно да се ослаби или уклони Вучић да би се ослабила и дестабилизовала Србија у овом тренутку. То је логика ако је цена да ослабимо или убијемо Александра Вучића, ако уз то ослабимо и Србију, то је прихватљива цена“, рекла је премијерка на ТВ Пинк.
Осврћући се на изјаве појединих опозиционих политичара, који су изразили сумњу у истинитост навода о припремама атентата на председника Вучића, Брнабић је рекла да ту нема краја, да је то доведено да апсурда и да „ће они у то поверовати једино ако Вучић буде убијен“.
„Човек који себе сматра одговорним и озбиљним може да каже да сматра да је Александар Вучић направио напад сам на себе у Сребреници. Упозоравале су га све светске службе да се нешто спрема, али он је хтео да иде јер је сматрао да је то његова дужност и да су важни односи са БИХ. Али онда тамо поведе људе, које организује, да им каменице и онда у једном тренутку, пред очима међународне заједнице, им каже крените. Јел разумете какав је то апсурд?“, упитала је премијерка.
Она тврди да се све теорије таквих политичара своде на то да је доказ то што је жив.
„То је доказ да на Александра Вучића нису били планирани атентати. Дакле, нисмо ми као држава успели да га заштитимо, него је то доказ да се то није ни десило. Једино ће поверовати да му је живот у опасности, а јесте, ако га убију“, поручила је премијерка.
Она истиче да су и европске службе безбедности Србији слале податке о могућим атентатима на Александра Вучића и од њих никада нисте чули деманти за то.
„Сведок сарадник на суђењу организованој криминалној групи је рекао да је Звицер био спреман да плати пет милиона евра“, рекла је Брнабић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала