Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ: Надам се да ће Вучић и Курти прихватити предлог ЕУ

© Фото : audiovisual.ec.europa.eu/PrintscreenЖозеп Борељ
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Високи представник ЕУ Жозеп Борељ потврдио је данас да су председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти позвани у Брисел 27. фебруара и истакао да се нада да ће они прихватити француско-немачки предлог за нормализацију односа Београда и Приштине.
„Састаћу се са њима двојицом у Бриселу 27. фебруара. Позвао сам их да дођу и воде целодневне разговоре јер имамо предлог на столу и надам се да ће бити у стању да прихвате тај предлог као пут да нормализују односе“, рекао је Борељ за Дојче веле у Минхену, где се током минхенске Конференције о безбедности састао и са Вучићем и са Куртијем.
На питање колико је увођење санкција Русији важно за српски пут ка Европској унији, високи представник ЕУ је оценио да се Србија не усклађује са спољном политиком ЕУ у довољној мери.
„Тражимо од свих чланова међународне заједнице, посебно од оних који су кандидати за чланство у ЕУ, да се усагласе са нашим санкцијама. Посебно од кандидата тражимо да се ускладе са нашом спољном политиком“, истакао је Борељ.
Председник Вучић је из Минхена за медије потврдио да је позван у Брисел, рекавши да нема намеру да тамо иде „туристички“, већ да га занима Заједница српских општина.
Курти је пре неколико дана поновио уздржаност према ЗСО, наводећи да је формирање те заједнице могуће само паралелно са српским признањем независности Косова.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СРБИЈА
Борељ после састанка са Куртијем: Нормализација односа са Београдом кључна за европски пут Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала