- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бура због одбијања предсједничке кандидатуре: Спајић се извињава и оптужује, реаговали ДФ, Ђукановић

© Sputnik / Бобан НововићМилојко Спајић и Јаков Милатовић
Милојко Спајић и Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Одлука Државне изборне комисије Црне Горе да одбије предсједничку кандидатуру Милојка Спајића изазвала је праву буру у црногорском политичком животу.

Спајић оптужује ДФ и ДПС

Лидер покрета „Европа сад“ Милојко Спајић поручио је „да смо синоћ одлуком ДИК-а да не потврди његову предсједничку кандидатуру на дјелу видјели оно шта се скривало од грађана 30 година, а то је коалиција ДФ-а и ДПС-а“.
Извињење је упутио грађанима који су, како каже, полагали наду у њега. Казао је и да је Јаков Милатовић његов фаворит за предсједничког кандидата из „Европе сад“, али ће партија одлуку о евентуалном кандидату донијети наредних дана.
„Подли пазар свршише у мраку, скривала се осовина Мандић, Ђукановић, Медојевић, Петар Ивановић“, рекао је Спајић на конференцији за медије.
Он каже да је „договор направљен оног дана када је најавио кандидатуру и када су политички противници видјели његову снагу“.
„Одлуком ДИК-а нијесам изненађен“, казао је Спајић на конференцији за медије.
Навео је и да је његова кандидатура одбијена са претходним договором, јер ће Уставни суд бити функционалан тек дан након рока за жалбе предсједничких кандидата.
„Онај ко то не види је политички слијепац“, навео је Спајић. Онима који су полагали наду у његову кандидатуру се, како каже, извињава.
Државна изборна комисија Црне Горе одбила је његову кандидатуру јер има пријаву пребивалишта у Србији и држављанство Србије.
Спајић наводи да је 2020. дао пуномоћ адвокату да треба да врати држављанство које је добио као тинејџер.
„Адвокат, не знајући да ми тиме прави проблем, чекајући да ми се укњижи стан и нека друга пореска питања, одуговлачио је са тим. Ја сам, немајући времена, препустио то адвокату. Не желим да умањујем своју кривицу. Ја сам био у заблуди и ту сам заблуду пренио на друге“, навео је Спајић.

Јаков Милатовић опција за кандидата

Спајић је навео да „Европа сад“ има много опција о могућем наступу на предсједничким изборима, међу њима је поменуо и Јакова Милатовића.
„Брзо ћемо изаћи са опцијом“, казао је Спајић и додао да не брину око прикупљања потписа.
„Ако буде потребе за прикупљањем потписа и то ће бити завршено. Ми ћемо као партија сјести и договорити се. Мој фаворит је Јаков Милатовић“, саопштио је Спајић.
Милатовић је на то казао да су се околности промијениле.
„Морамо да идемо напријед, све ћемо размотрити током дана. Имамо позив општинских органа да имамо нашег кандидата, али о свему ћемо данас разговарати“, казао је Милатовић и додао да неће бјежати од било какве одговорности.
Милатовић је казао да су погријешили, да је Спајић погријешио, али да су ипак тренутно најбоља политичка понуда у Црној Гори.

ДФ: Нијесмо ми криви што је Спајић лагао

Из Изборног штаба Демократског фронта - За будућност Црне Горе реаговали су на ове Спајићеве оптужбе и поручили лидеру „Европе сад“ да није ДФ крив, како су казали, „за то што је он лагао грађане“.
„Разумијемо фрустрацију Спајића, али није ДФ крив за то што је он лагао грађане. Ми желимо да завршимо са старим системом лажи и да створимо у Црној Гори нови систем сарадње и помирења. Због тога се синоћ представници ДФ нису изјашњавали о кандидатури Спајића“, наводи се у реаговању ДФ-а.
Они поручују да желе да заврше са мржњом и сталним међусобним оптуживањем.
„Вријеме је да радимо на помирењу и изградњи боље будућности Црне Горе“, поручили су из ДФ-а.

Ђукановићу није спорна одлука ДИК-а

Одлука о кандидату Демократске партије социјалиста за предстојеће предсједничке изборе биће донијета наредних дана, након повратка лидера те партије и предсједника Црне Горе Мила Ђукановића из званичне посјете Бугарској.
Ђукановић је црногорским новинарима у Минхену казао да гријеше сви који спочитавају ДПС-у да оклијева у одређивању предсједничког кандидата како би видјели ко ће бити противкандидати.
Каже и да је ДПС на изборима прије пет година пажљиво сагледао све аспекте изборне утакмице трудећи се да дају кандидата који ће имати највише шанси да побиједи на изборима.
Ђукановић наводи и да се не може лицитирати с надлежностима ДИК-а приликом одлучивања о предсједничким кандидатурама.
„Данас лицитирати са тим има ли ДИК надлежност у изборном поступку... Па у чему другом она може имати надлежност ако не у изборном поступку? Она је та која суди да ли ће кандидатуре сваког кандидата бити усклађене са правим системом. Ако нијесу, морамо да погледамо шта смо погријешили као потенцијални кандидати, а не да се обрушавамо на државу, да заборављамо на своје залагање за владавину права и да се приклонимо оном резону владавина права „да“, али док не дира у мој интересе“, поручио је Ђукановић.

Даниловић: Срамна и јадна одлука ДИК-а

Лидер Уједињене Црне Горе и предсједнички кандидат Горан Даниловић оцијенио је „срамном и јадном“ одлуку Државне изборне комисије (ДИК) да одбије предлог предсједничке кандидатуре лидера Покрета „Европа сад“ Милојка Спајића.
„Милојко Спајић се сам запетљао у врзино коло и намјестио на петерац свим пуцачима, а те врсте код нас није никада фалило. Не желим да се бавим његовим изјавама, ‘реченостима, недореченостима и пререченостима’, али је одлука Државне изборне комисије срамна и јадна. У коначном, та одлука је неуставна и незаконита, јер ДИК није никакав суд части па да цијени истинитост Спајићевих исказа, него је дужан да поштује прописе ове државе, па макар одавно била понижена и многим прописима, комисијама и људима“, навео је Даниловић. Додао је да оваквим гласањем „ДИК може да дисквалификује кога год и прије избора да одлучи ко ће бити предсједник Црне Горе“.
„Сви кандидати за предсједника морали би да осуде овај начин дисквалификације, не зато што треба бранити Милојка Спајића који себе напада из свих оружја, него зато што је срамно да о томе одлучује ДИК. Ко говори истину, а ко лаже, мора да одлучи народ, грађанин, а не Комисија“, рекао је Даниловић.
Он је оцијенио и да то што је актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић „чекао исход одлучивања да би се кандидовао јасно говори о чему се ради“.
Потврда о пребивалишту лидера Покрета Европа сад Милојка Спајића у Србији није био довољан основ за одбијање предсједничке кандидатуре, јер Државна изборна комисија (ДИК) није добила изјашњење Министарства унутрашњих послова (МУП), сматра извршна директорка Центра за мониторинг и истраживања (ЦЕМИ) Ана Ненезић.
 Лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
РЕГИОН
ДИК није усвојио кандидатуру Милојка Спајића за предсједника Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала