- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Неко ће бити и остати легенда – а неко само „најамни радник“

© AP Photo / Chris CarlsonКајри Ирвинг (десно) у загрљају Ајзее Томаса
Кајри Ирвинг (десно) у загрљају Ајзее Томаса - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Како свет окреће тако се мењају и давно успостављени постулати и жеља да спортиста проведе целу каријеру у једном клубу како би постао легенда и тиме се уписао у бесмртност – готово да тога нема више ни у фудбалу, а посебан ниво отуђења и индивидуалности приметан је у америчкој кошарци.
Још од момента када су легендарни играчи, попут Карла Мелоуна и Герија Пејтона дошли у Лејкерсе како би „појурили“ титулу, било је јасно да ендемске врсте сличне Кобију Брајанту, Тиму Данкану, играчима који су целе каријере провели у једном клубу, неће бити тако честа појава.
Веровало се да ће то бити Леброн Џејмс када је стигао у родни Охајо и заиграо за Кливленд, али је он чак двапут издао свој клуб и отишао на другу страну, не би ли јурио личне успехе са карактерима сличним његовом.
То је, чини се, све чешћи случај и велике примедбе на то има Чарлс Баркли, легендарни кошаркаш који је оставио дубок траг у неколико клубова, али не зато што је „јурио титуле“ или лична признања.
Барклију значајан проблем представља све чешћи принцип да играчи под претњом траже од клубова да их пошаљу на неку другу дестинацију.
„Не можеш да узмеш мој новац и да ми кажеш да желиш да се разведеш од мене за шест месеци или годину дана. Нема сумње у моме уму да играчи који добију огроман новац морају да буду обавезани на дужу сарадњу. Не могу они да третирају власнике клубова и навијаче као да су безвредни“, истакао је Баркли.
А управо се то дешава, последњи примери Кајрија Ирвинга и Кевина Дурента, двојице играча који је требало да буду лидери Бруклина у трци за титулу потврђују да лојалност у НБА лиги више не постоји.
„Када је постало лоше покушавати направити добре пословне одлуке за себе, своју срећу и мир у уму? Нећете моћи да будете на истој таласној дужини са сваким послодавцем“, рекао је Ирвинг у своју одбрану.
И све је јасно, од спортских идеала није остало ништа, само прича о послу, одлукама, новцу и престижу – а то није пут за легенде, већ за пролазне најамне раднике.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
СПОРТ
Јокић није срећан због слика из Србије: „Стварно је тужно“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала