- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Летећи анонимус шокирао Америку, а човек који увек стиже на време „поцепао“ мрежицу /видео/

© AP Photo / Rob GrayМек Мекланг
Мек Мекланг - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Мек Мекланг, практично анонимни амерички кошаркаш, иначе члан Филаделфије, однедавно део НБА лиге, победио је на такмичењу у закуцавањима. Најбољи тројкаш је Демијен Лилард, док је у такмичењу у вештинама победила Јута Џез.
Суботње вече на Ол-стар викенду у Солт Лејк Ситију потпуно је обележио Мекланг, 24-годишњи плејмејкер висок 188 центиметара, са свега две одигране утакмице у НБА лиги.
Момак који је умало преминуо на рођењу јер му се пупчана врпца обмотала око врата претећи да га удави, стигао је на такмичење као потпуни аутсајдер, али је разбио конкуренцију и шокирао публику у Америци и свету бриљантним, готово левитирајућим закуцавањима.
Претходно је игра вештина припала екипи Јуџа Џеза коју су чинили Џордан Кларксон, Вокер Кеслер и Колин Секстон који су имали бољи наступ од почетника у НБА лиги и тима браће Адетокумбо.
Такмичење у шутирању тројки је отворио Џејсон Тејтум, није се прославио тактичким избором јер је лопте које вреде два поена поставио на прву позицију и није био превише успешан.
Кошаркаш Бостона се поправио у наставку, али је стигао до 20 поена, после чега је бриљантан наступ имао Тајлер Халибартон са чак 31 поеном, чиме је изједначио рекорд у првој рунди.
Његов саиграч из Индијане Бади Хилд је остао на 23, а очајну представу затим је пружио Тајлер Хироу, један од фаворита, са свега 16 поена уз велики број тешких промашаја.
Да је потпуно залутао у конкуренцију шутера показао је крилни центар Њујорка Џулијус Рендл са очајних 13 поена, а некадашњи саиграч Богдана Богдановића у Атланти Кевин Хертер уписао је срамотних осам поена, убацивши само пет лопти.
Публику је после три лоша такмичара загрејао Финац Лаури Марканен низом погодака са крила, али је на крају остао на 20 поена, што је значило да Тејтум остаје у игри.
Ипак, обојица су елиминисана после одличне серије Демијена Лиларда који је са 26 поена обезбедио пласман у финалну рунду.
У великом стилу је борбу за трофеј отворио Хилд са 25 поена, а последњим шутем лоптом која је вредела два поена, тај резултат је за један надмашио Лилард.
Вреди напоменути, убацио је обе лопте које вреде три поена, а серију је завршио са четири узастопна поготка, потврдивши свој надимак човека који увек стиже на време за праве поене.
Очајно је у своју финалну рунду ушао рекордер Халибартон, убацио је само два шута са две позиције и учешће је окончао са 17 поена, што је значило да Лилард осваја трофеј у дуелу са двојицом играча Индијане.
Трку за најбољег у закуцавањима стартовао је Трој Марфи, уз подршку свог саиграча из Њу Орлеанса Хосеа Алварада, који му је набацио лопту на таблу и добио је оцену од 46,6 чиме није био презадовољан.
Уследила је атракција Џерика Симса, желео је да убаци обе руке до лаката у обруч, али је то успео да уради само једном, притом скочивши главом више од обруча за оцену од 47,6, што је изненадило присутне.
Наредни такмичар Кењон Мартин млађи је из последњег, четвртог покушаја успео да закуца са левом крила на други обруч, замрсивши главом мрежицу, али је то било довољно за 46 поена.
Изненађење у такмичењу, бек Филаделфије Мек Мекланг је на терен извео двојицу пријатеља, један се попео другоме на леђа и набацио лопту коју је омалени кошаркаш (188 цм) закуцао иза леђа преко главе, чак додирнувши лоптом таблу за убедљивих и максималних 50 поена.
За другу рунду Мартин је у помоћ позвао свог оца, истог имена, некадашњег одличног НБА кошаркаша, морао је да промени идеју јер је три пута погрешио и на крају је закуцао окренутих леђа, спустивши претходно лопту између ногу пошто је ухватио одбитак са табле, посебном рупичастом лоптом.
Никола Милутинов - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СПОРТ
Спутњик сазнаје: Србија на добром путу да добије помоћ из Москве за дуел са Грчком
Није жири био превише одушевљен и Мартин је добио оцену 47,2, а потом је Марфи после дуге дискусије са жиријем извео истовремено капуљачу, окрет на леђа, спуштање лопте између ногу и ветрењачу са обе руке за 49,4 поена.
Симс је за другу рунду припремио закачен папир за мрежицу до кога је стигао протуривши руку кроз обруч, а притом се другом руком послужио повлачењем мрежице.
Други пут узастопно Симс је покушао да превари судије и успео је, добивши 47,8 поена, док је поново све без даха затим оставио Мекланг, бриљантним окретом у ваздуху после затрчавања са крила, уз ветрењачу са две руке и окрет за 360 степени.
Није добио поново 50 поена, остао је на 49,8, али и обезбедио финале против Марфија, добивши прилику да буде други у серији.
Марфи је извео спектакуларно закуцавање пробацивши лопту кроз ноге, набацивши је високо изнад обруча, ухвативши је у паду и убацивши је у обруч после једноручне ветрењаче за 48,8 поена, највише захваљујући Карлу Мелоуну, који је оборио резултат својом оценом.
Мекланг је потом још једном показао своје летачке способности, прескочио је пријатеља, двапут је финтирао закуцавање, готово левитирајући у нивоу висоне обруча и потом убацивши је у кош иза леђа, што је било довољно за максималних 50 поена.
Марфи је морао да одговори и то је учинио окретом за 360 степени уз једноручну ветрењачу на други обруч, што је већ много пута виђено, али су судије појачале утисак и оцениле са 49,2 поена.
Коначно, Мекланг је носећи дрес из своје средње школе кренуо у последње закуцавање и потпуно је експлодирао, скочивши изнад обруча, окренувши се практично за 540 степени у ваздуху и силовито закуцавши, за сигурних 50 поена и убедљиву победу.
►Погледајте емисију Миљанов корнер.
Огњен Добрић - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СПОРТ
Добрићева левица за Жућкову левицу – Звезда освојила Куп Радивоја Кораћа
Партизан Црвена Звезда Куп Радивоја Кораћа - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СПОРТ
Прекиди, дим, псовке, бакље, тензија – докле више?
Кентавијус Колдвел-Поуп - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СПОРТ
Хаос у НБА пред Ол-стар: Оштећен Јокићев саиграч – Мелоун и Денвер огорчени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала