- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан позвао Европу на борбу против инфлације, а не Русије

© AP Photo / Denes ErdosМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Европска унија требало би да се фокусира на борбу против инфлације, а не на увођење нових санкција које су „оружје војне политике“ усмерено на Русију, али које наноси штету Европи, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.
„Ако Брисел у сваком случају жели да се бори, онда треба да се бори против инфлације. Он то не ради... Санкције су оружје бриселске војне политике. Циљале су на Русију, али су погодиле Европу“, написао је Орбан на друштвеним мрежама.
Према његовим речима, „бриселске санкције“ су „вирус“ који је у Европи изазвао болест која се зове „санкциона инфлација“.
Орбан је подсетио да је ЕУ „обећала“ да ће санкције окончати сукоб у Украјини и да неће бити проширене на руску енергетику, међутим, у оба случаја догодило се другачије.
„Осим тога – мало ко зна за то – у Бриселу су повезали цену гаса са ценом струје. Узалуд смо Пољаци и ми протестовали. На тај начин, поскупљење гаса одмах прати и поскупљење струје, чак и ако струја није произведена помоћу гасних турбина, већ коришћењем соларне енергије, енергије ветра, хидроелектрана, електрана на угаљ или нуклеарне енергије“, истакао је он.
Мађарски премијер је додао да се у његовој земљи предузимају мере за сузбијање инфлације и да социјални програми раде „на заштити породица и предузећа“.
Мађарске власти раније су више пута изјављивале да неће подржати никакве санкције против руских енергената.
Запад је појачао санкциони притисак на Русију због Украјине. Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи. Москва је више пута изјављивала да ће Русија решити све проблеме које јој Запад ствара.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
РУСИЈА
Орбаново упозорење: Европа балансира на ивици рата са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала