- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Председник Думе о укидању Дана победе у Украјини: Тај празник уједињује народе Русије и Украјине

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОбележавања "Дана сећања и примирија" у Кијеву
Обележавања Дана сећања и примирија у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Укидање празника Дана победе у Украјини ће постати најподлији поступак према погинулима у рату против нацизма, сећање на ту победу уједињује народе Русије и Украјине, написао је на Телеграму председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин, коментаришући увођење таквог закона у Врховну раду.
Володин је подсетио да је у Украјини све почело забраном да се говори на руском језику, затим је кијевски режим срушио споменике ослободиоцима земље од фашиста, правећи хероје од Степана Бандере, Романа Шухевича и других криминалаца.

„Затим су у Украјини поделили православну цркву и у земљи су почели да уништавају културу која се не може делити на руску и украјинску. Сада планирају да укину Дан победе који се слави 9. маја“, констатовао је он.

Указао је на то да су у Великом отаџбинском рату Русија, Украјина и Белорусија највише настрадале од свих, милиони су погинули, градови су били разрушени, а села спаљена.
„Сећање на победу уједињује народе наших земаља. То не даје мира тренутном кијевском режиму на челу са председником Украјине Владимиром Зеленским“, закључио је председник Државне думе Русије.

Предлог о укидању празника Дан победе

Врховна рада је 14. фебруара донела закон о укидању Дана победе, Првог маја и 8. Марта. Документом се подразумева и укидање прославе Дана победе 9. маја, уместо тога предлаже да се да се 8. маја обележава само Дан сећања и помирења, а да се тај датум не проглашава за нерадни дан. У објашњењу се наводи да је 9. Мај „остатак“ прошлих времена кога се треба ослободити.
У Украјини се 9. мај слави као Дан победе над нацизмом у Другом светском рату, који је почео да се слави уместо Дана победе над фашизмом у Великом отаџбинском рату 1941-1945. године, а 8. маја Украјина обележава Дан сећања и примирја. Те промене је Рада донела 2015. године у оквиру реализације политике декомунизације. Од тада је симбол победе Украјинаца постао црвени мак.
Иако 9. мај остаје нерадни дан, украјинске власти на све начине спречавају прославу Дана победе. За ношење Георгијевске ленте грађани могу кривично да одговарају. Прошле године су украјински председник и Министарство одбране Украјине објавили честитку поводом 9. маја и уз њу приложили фотографију украјинског војника са амблемом који је сличан симболу СС дивизија „Мртва глава“.
Парада победе на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
РУСИЈА
Дан победе или (поражене) Европе: Како су Стаљин и Жуков предвидели НАТО поход ка Русији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала