- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски морнари у Атлантику спасли француског авантуристу коме је тонуо брод /видео/

CC0 / Unsplash/nikldn / Јахта
Јахта - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Руско Министарство одбране објавило је снимак спасавања француског авантуристе Лукаса Монтјуа, чија јахта је почела да тоне у Атлантском океану.
Руски морнари пружили су Французу прву медицинску помоћ и обезбедили му све што је неопходно, а авантуриста им се из свег срца захвалио.
Монтјуа је после несреће спасио танкер „Кама“ руске Северне флоте.
„Пловио сам 10 дана између Кабо Вердеа (Зеленортска острва) и Француске Гвајане, када је престао да ми ради аутопилот. Нисам имао другог избора него да пловим само дању и да заустављам брод ноћу“, испричао је Монтју.
Међутим, једна од лопатица на бродском пропелеру пробила је корито јахте, па је вода почела да надире.
Монтју је испричао да на бродском систему за идентификацију данима није видео ниједно пловило, а да се одједном појавила „Кама“.
„Позвао сам их преко радио везе за случај опасности и одмах су ме питали за позицију. Знао сам да ме не могу видети на радару, па сам испалио сигналну ракету. Два минута касније, видео сам танкер како мења курс и креће према мени“, испричао је француски авантуриста.
Руски морнари помогли су Монтјуу и његовом псу да пређу на танкер и на њему су пловили недељу дана, све до Кејп Тауна у Јужноафричкој републици.
„Сви чланови посаде били су више него пријатељски настројени према мени и мом псу и били смо добродошли као да смо амбасадори“, рекао је Монтју.
Његови родитељи послали су писмо захвалности амбасадору Русије у Француској Алексеју Мешкову. Монтју је рекао да осећа безграничну захвалност капетану и посади руског брода и обећао да ће их посетити у њиховој матичној луци – Мурманску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала