Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик истражује: Шта доносе нови прописи за новопечене маме и тате у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМајка и дете
Мајка и дете - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Породиљско одсуство за прво дете требало би да буде продужено са 12 на 15, а за друго са 15 на 18 месеци. Мајке ће тако имати више времена да се посвете деци. То су системске измене подршке породици са децом које од 1. јанура прати и повећање родитељског додатка за прво дете од 345 хиљада динара. Маме траже да системске мере обухвате и очеве.
Како је најављено, породиљско боловање, након најављених измена Закона о финансијској подршци породице са децом, рачунаће се од оног тренутка када се жена породи, а не 28 дана пре порођаја. Изузетак ће бити мајке превремено рођене деце, предлог је да њима породиљско почиње оног тренутка када беба стигне кући из болнице.
"Држава је препознала проблем са којим се породице суочавају широм земље, вртићи врше упис од септембра, а нису се све маме породиле тако да беба напуни 11 и по месеци кад се враћају на посао. Маме којима се боловање завршава у марту, априлу налазе се у врло незгодној позицији. Да проблем реше довијају се на различите начине, одласком на комисију, коришћењем старог одмора", објашњава за Спутњик Јована Ружичић из Удружења "Центар за маме".
Министарство за бригу о породици и демографију због измена Закона о финансијској подршци породици са децом, формирало је радну групу која тренутно разматра све приспеле предлоге и сугестије.
Министарка Дарија Кисић Тепавчевић поједине предлоге желела је и лично да чује. Она је разговарала са женама окупљеним у овом удружењу, које је упорношћу успело да промени Закон о финансијској подршци породици са децом, да помогне породиљама да добију свој новац директно од државе.
© Фото : freeimages.comТрудница
Трудница - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Трудница

Требало би да се односи и на очеве

Ружичићева каже да је министарка била отворена да чује предлог о коме до сада није било говора, да измена закона о породиљском третира и тате.
"Предложено решење је добро, али оно што би могло да се деси, као даља подршка у том правцу, ако већ постоји новац у буџету да се боловање продужи, да та три месеца буду обавезујућа, да их користе очеви, наравно, ако није у питању самохрана мајка. Поред тога што би то итекако помогло породици да реши логистички проблем, где са дететом док не крене у вртић, подржало би породицу и на други начин, тата би видео како је то када мама "одмара код куће"", каже Ружичићева и додаје да би дете тако имало оба активно укључена родитеља, тиме би и брак био бољи, мамина каријера плаћала би мању цену, а задовољнији би био и послодавац.
Наша саговорница подсећа да тате и данас могу да користе породиљско, односно боловање које се односи на негу детета, али да се, нажалост, мали број очева опредељује за ову опцију, те да би због тога требало размислити да она буде обавезујућа.
"Министарка је била отворена да нас чује, први корак вероватно неће бити обавезујуће одсуство за тате, али отворили смо дијалог и надам се да ће у блиској будућности бити и иницијатива која ће на тај начин поспешивати укључивање очева".
Ружичићева каже да би додатак овој мери, али и свакој другој, морао да буде већи број вртића, већи број вртичког особља, али и флексибилнији рад обданишта.
CC0 / Pixabay / Вртић
Вртић - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Вртић

Новац је важан, али не и пресудан

Након што је претходних година продужено и одсуство за рађање трећег и четвртог, а сваког наредног детета на 24 месеца, од почетка године дошло је до важних измена у финансијској помоћи породицама са децом.
Родитељски додатак за рођење првог детета у Србији је од 1. јануара повећан на 345.398,70 динара. За друго дете сада износи 306.388,75 динара и исплаћује се у 24 рате, за треће дете, додатак који се исплаћује у 120 рата је милион и 88 хиљада динара, а за четврто дете два милиона и 757 хиљада, исплаћује се у 120 рата.
Упитана у којој мери ове измене могу да утичу на наталитет, посебно у мање развијеним крајевима Србије, где су плате знатно ниже него у великим градовима, наша саговорница каже да сваки проблем који се односи на рађање и породицу треба решавати системски.
"И мами у Прокупљу и мами у Београду тих 345 хиљада динара итекако значе, јер су трошкови заиста велики. Цифра је довољна да се опреме, да се купи већина потрепштина за бебу, креветац, колица, тај новац свима значи, али до које мере је сврисходан. Ми га доживљавамо као финансијску асистенцију, подршку породици, он то свакако јесте, а да ли је пронаталитетна мера, мислим да не и да не постоји новац који би некога могао да натера да роди бебу. Породице доносе одлуке да ли ће имати дете на основу других ствари, а оне су системске".
Ружићићева додаје да се са једне стране, не може рећи да је било који новац дат породицама лоше потрошен, али да би, кад би се питале жене, мере које изискују додатна средства из буџета требало да буду усмерене на економску независност жена, јер она може играти кључну улогу у томе да ли ће мама одлучити да роди још једно дете.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМајка и дете
Мајка и дете - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Мајка и дете

Мами најважнија стабилна плата

По важећем закону запослена жена током породиљског одсуства, до трећег месеца живота детета, не може да прима накнаду мању од републичког минималца, али, након тога може и мање, у зависности од просечне плате у месецима који су претходили породиљском одсуству. Дешава се да поједине мајке имају месечне накнаде од свега неколико хиљада динара.
"Просек месеци на које се израчунава та плата је 18, један од највећих у Европи, један од највећих у свету. Тиме су многе жене у незгодној финансијској ситуацији, ако нису радиле 18 месеци у континуитету, оне немају током породиљског иста примања која су имале пре тога. То има много већи утицај на жене, на њихов доживљај како ће породиљско да тече, него какав ће имати ефекат од једнократне помоћи", каже оснивач и дриектор "Центра за маме".
Она додаје да је и ово била тема са министарком Кисић Тепавчевић којој је Удружење које окупља хиљаде жена предочило своја, али и глобална истраживања.

Партнер плус срећа једнако је - дете

"Некада се веровало, партнер плус дете једнако је срећа, да је то формула по којој се живи. Новија искуства, односно истраживања широм света на тему рађања показују да се деца рађају код следеће једначине, партнер плус срећа, једнако је дете. Важна је самосталност, плата на коју можете да се ослоните, уопште да се осећате заштићено, задовољно и срећно, у тим условима жене углавном одлучују да рађају".
Ружичићева додаје да су теме које су покренуле са ресорном министарком биле врло конструктивне, што је добро, јер идеје Удружења могу да се претворе у конкретне потезе. Добро је и што су са друге стране преговарачког стола имале жену која добро разуме све проблеме са којима се маме сусрећу.
"И са те стране она је више пута са нама поделила да се и сама као мама суочавала са бројним изазовима, од третмана у породилишту. преко тога каква је била њена плата током породиљског боловања, тако да смо дефинитивно стекле утисак да нас разуме, да разуме све поблеме".
Још није познато када ће предлог измена Закона о финансијској подршци породице са децом бити у скупштинској процедури, план је да се то деси у јуну. У том случају, нове мере, породиљско одсуство за прво дете од 15, а за друго 18 месеци, примењивале би се у другој половини године.
Трудна жена - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
ДРУШТВО
Кисићева: Продужава се породиљско боловање са 12 на 15 месеци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала