- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски: Украјинске снаге неће бранити Бахмут по сваку цену

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
Пратите нас
Украјинске снаге не намеравају да бране Бахмут (Артјомовск) по сваку цену и до последњег војника, изјавио је председник Украјине Владимир Зеленски.
„Ово није нарочито велики град. Заправо, као и многи други... у Донбасу. Важно нам је да га бранимо, али не по сваку цену и да сви погину. Борићемо се докле год је разумно. Руси затим желе даље до Краматорска и Славјанска, до граница Донбаса и до Дњепра, ако успеју. Ми пружамо отпор, а у међувремену припремамо следећу контраофанзиву“, рекао је Зеленски у интервјуу за италијанске медије.
Коментаришући изјаве француског председника Емануела Макрона да не жели да види Русију „разорену“, Зеленски је рекао да француски лидер „губи време“.
„Биће то бескорисни дијалог, Макрон заправо губи време. Дошао сам до закључка да немамо моћ да променимо позицију Русије. Ако су одлучили да се изолују у сну о обнављању старе совјетске империје, ми ту ништа не можемо да урадимо, то је њихова ствар да ли ће сарађивати или не са заједницом народа на основу међусобног поштовања“, рекао је Зеленски, преноси „Коријере дела сера“.
Макрон је раније у интервјуу за француске медије изјавио да Париз никада није желео да Русија буде уништена и да никада неће подржати такав став, за разлику од низа источноевропских држава.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара 2022. објавио о почетку војне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Владимир Зеленски и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
СВЕТ
Медији: Бајденова администрација има хитан задатак за Зеленског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала