- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Европи (не) прети рецесија | Енергија Спутњика

CC0 / Pixabay / Рецесија
Рецесија - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Економска криза, којој је после пандемије корона вируса ветар у леђа дало поскупљење енергената у лето 2021. године као да посустаје. Томе се, бар, надају европски посленици у Бриселу и аналитичари који, указују на појефтињење природног гаса и цене нафте, које су остале иаспод 90 долара по барелу.
Оптимистично, тврде да су смањени ризици од рецесије.
Европска комисија је у свом најновијем извештају констатовала да ће економија ЕУ ове године “за длаку” избећи рецесију.
За разлику од економских прогноза из новембра прошле године, када је Европска комисија очекивала техничку рецесију почетком прошле недеље из Брисела шире оптимизам. У извештају Европска комисија наводи да ове године очекују раст економије од 0,8 одсто у ЕУ и 0,9 процената у еврозони.
Евидентно је да су европски потрошачи, и домаћинства и подузећа, и даље суочени са високим трошковима за енергију. Темељна инфлација (укупна инфлација без енергије и непрерађене хране) у јануару је наставила расти, што додатно нарушава куповну моћ домаћинстава. Агенције преносе процене аналитичара да, због тога што су инфлацијски притисци и даље присутни, треба очекивати наставак пооштравања монетарне политике, а то ће негативно утицати на пословну активност и кочити улагања.
Из ЕК упозоравају да базна инфлација, која искључује нестабилне цене енергената и хране "још није достигла врхунац".
Ипак, највећи ризици за инфлацију и даље се везују за цене енергената. Тим пре што многи очекују да ће, и поред тога што је Европа ову зиму “добро прошла” - и поред одустајања од руског гаса - прави изазов бити наредна грејна сезона, током зиме 2023/24. године. Велике европске енергетске компаније припремају се за дуготрајно скуп гас, упркос паду цена у односу на екстреме из протекле године. С тим у вези аналитичари наводе да пуно тога зависи од развоја ситуације у Украјини.
О томе шта Европу, па и Србију у економском и енергетском сектору ове И наредне године у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са Бојаном Станићем, помоћником директора Сектора за стратешке анализе у ПКС.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Европи (не) прети рецесија | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала