- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хумза Јусаф водећи кандидат за новог премијера Шкотске

CC BY 2.0 / Wikipedia/Scottish Government / Хумза Јусаф
Хумза Јусаф - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Хумза Јусаф, актуелни министар здравља Шкотске, фаворит је за положај новог премијера уместо Николе Стерџон, тврде британски медији.
Јусаф је обећао да ће, ако постане премијер, наставити социјално прогресивну политику досадашње председнице владе.
Његове шансе да преузме чело владе порасле су пошто је Ангас Робертсон, који је био виђен као главни фаворит, одлучио да се неће кандидовати.
Јусаф (37) је изјавио да подржава ставове Стерџонове о истополним браковима, рад клиника за абортус и забрану праксе конверзије у поступку препознавања пола, наводећи да ће „апсолутно“ оспорити блокаду британске владе на тзв. Холируд закон о признавању пола, преноси лондонски Гардијан.
Јусаф је оценио да је одлука британске владе да блокира овај закон који, према резултатима недавно спроведене анкете подржава већина шкотских гласача, у ствари представља „напад, на аутономију Шкотске“.
„Да ли ће ми неко заиста сугерисати да би требало да легнемо и дозволимо им да погазе вољу шкотског парламента поводом нацрта закона о признавању полова који је имао подршку сваке политичке партије“, запитао се Јусаф.
Очекује се да ће се у трку за положај премијера Шкотске укључити и Кејт Форбс (32), актуелна конзервативна шкотска министарка финансија.
Јусаф је, иначе, министар здравља и социјалног старања од 2021. године, а члан је Шкотске националне партије Николе Старџон. Он се кандидовао да је наследи и на челу партије. Члан је шкотског парламента од 2016. године, а од 2018. до 2021. био је министар правде. Његови родитељи потичу из Пакистана, док је Јусаф рођен у Глазгову.
Никола Старџон поднела је недавно оставку после осам година на челу шкотске владе.
Британска влада блокирала је закон који је шкотски парламент Холируд донео како би омогућио законску промену пола особама које напуне 16 година.
СВЕТ
Премијерка Шкотске: Подносим оставку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала