- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како (стварно) проценити тржишну вредност некретнине

CC0 / Pixabay / Кухиња у стану у новоградњи
Кухиња у стану у новоградњи - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Колико вреди мој стан? За колико могу да продам своју кућу? Ово су честа питања свих оних који размишљају о промени адресе. Али како одредити тржишну вредност некретнине?
Иако нема стандардне формуле за њено одређивање, постоји ипак неколико атрибута које највише утичу на вредности стамбене непокретности. Локални трендови на тржишту некретнина играју велику улогу. Стање објекта, старост, локација и величина такође често имају једнак утицај.
Када се узму заједно, ови фактори могу да доведу до вредности непокретности. Продавци их могу користити да одреде одговарајућу цену на тржишту, а купци могу да их размотре како би направили конкурентнију понуду.
Портал „Градња“ пише који су главни атрибути који утичу на вредност стамбене некретнине.

Цене упоредивих некретнина

Упоредива понуда некретнина на сличној локацији ће утицати на цену непокретности. За коју цену су сличне некретнине недавно продате у непосредној близини?
Сагледавање вредности упоредивих некретнина, у неку руку анализа тржишта, може увелико да допринесе одређивању вредности некретнине. Идеја је да се погледају некретнине које се у потпуности подударају са некретнином која је предмет процене.
Можете се почети тако што се провере цене у огласима на сајтовима који су специјализовани за продају, издавање некретнина. Лоша страна је у томе што оглашена цена некретнине не одражава увек тачно њену вредност – посебно на активном тржишту некретнина.
Због тога, проценитељ за некретнине би могао бити боље информисан да помогне. Вероватно ће имати приступ новијим и упоредивим подацима о продаји некретнине.
Локација некретнине је један од најважнијих атрибута за одређивање њене цене. Некретнине на атрактивним локацијама, као што су близина школа, паркова, шопинг центара, јавног превоза, доступност паркинга, обично су скупље.
Ови фактори могу утицати на то зашто су купци спремни да плате много више цене за неке некретнине од других, које су удаљене само неколико километара.
Суседство такође може да угрози вредност куће ако је, на пример, близу аеродрома или прометне саобраћајнице. Савршен дом на папиру можда и није тако савршен ако се локација не уклапа у животни стил купца.

Старост и стање некретнине

Старост би могла да умањи вредност некретнине, посебно ако је објекту потребна адаптација. Постоје мањи проблеми као што су кречење или замена санитарија, а затим постоје функционални проблеми као што су проблеми са кровом објекта или инсталације.
Вредност некретнине може бити значајно умањена уколико постоје грешке у изградњи, неадекватан или застарео начин пројектовања или да су коришћени материјали који нису више стандардни у изградњи.
Спратност стана и укупна спратност зграде у којој се стан налази, да ли објекат поседује лифт или могућност да се он угради, игра значајну улогу у одређивању цене непокретности.
Енергетски разред објекта још није значајан фактор у формирању цене, али трендови у свету показују да ће то врло скоро бити.
Величина некретнине такође игра кључну улогу у цени. Што је некретнина већа, то је вероватније да ће она бити скупља.
Подразумева се да ће кућа са пет спаваћих соба вероватно коштати више од двособног стана у истом делу града. Величина парцеле коју некретнина заузима такође се гледа.
У зависности од купца, велико двориште може бити вредније од додатне спаваће собе. Све у свему, жеља за већим простором је други најпопуларнији разлог за куповину нове некретнине.
Одређивање вредности куће по квадратном метру може се направити одговарајућим поређењем са некретнина истих или сличних величина.

Утицај економских фактора

Економски фактори, попут стопе инфлације, стопе раста БДП-а, расположења тржишта, такође могу имати утицаја на цену некретнина.
Тржиште некретнина има тенденцију да се одвија у циклусима, наизменично фаворизовање купаца и продаваца. Када је понуда ниска, цене некретнине имају тенденцију да расту – посебно ако постоји пораст броја купаца.
Хипотекарне стопе су још један важан део слагалице и варирају у зависности од економских услова и других тржишних фактора.
Ово су само неки од фактора који могу утицати на цену некретнине. Укупна слика је комплексна и може се променити током времена.

Како проценити тржишну вредност некретнине

Да би се добила општа представу о томе колико би некретнина могла да вреди, може се предметна некретнина упоредити са сличним које су оглашене на сајтовима за оглашавање некретнина, што некада може да завара, јер су цене које продавци траже у огласима у већини случајева веће.
За прецизнију процену, треба сарађивати са искусним проценитељем који разуме локално тржиште и може да води купца/продавца у проналажењу или продаји некретнине.
Свака имовина је јединствена и много различитих фактора може утицати на вредност некретнине. Без обзира на то да ли неко жели да прода свој дом, купи нови, да финансира у некретнину као додатни капитал, да ли је потребан кредит или не, савет и процена проценитеља може много помоћи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала