Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Оптимиста сам да ће се ове године постићи договор са Београдом

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Аљбин Курти, премијер привремених институција у Приштини, рекао је вечерас да је „веома оптимистичан“ да ће коначни споразум са Србијом бити постигнут ове године, а да ће следећи састанак у Бриселу показати „чему можемо да се надамо ове године“.
Курти је, у интервјуу француској телевизији „Франс 24“, навео да две ствари треба да допринесу том процесу.
„Мислим да ће следећи састанак у Бриселу показати чему можемо да се надамо ове године. Оптимиста сам, веома сам оптимиста да ће се ове године постићи договор “, рекао је Курти.
Он је истакао да односи такозваног Косова и Србије „нису нормални“, иако је тзв. Косово „нормална земља“, док Србија, каже, позивајући се на извештај „Фридом хауса“, није демократска држава, већ има хибридни режим.
„Желимо пуну нормализацију односа што подразумева и међусобно признање. Уверен сам да ће шатл дипломатија и састанци на високом нивоу ове године допринети да будемо ближи договору у складу са европским предлогом“, рекао је он.
На питање да ли се договор може постићи већ на састанку 27.фебруара рекао је да не може да каже када ће договора бити.
„Ја сам привржен, конструктиван и креативан у постизању договора, јер је време важан фактор. Европски предлог доноси де факто признање и садржи делове немачко-немачког модела, што је омогућило чланство у УН за обе немачке државе“, додао је он.
На питање у вези са Заједницом српских општина, Курти каже да је то само један део споразума из Брисела од пре 10 година, а било их је укупно 33.
„Сви ти споразуми биће тема састанака. Један од њих је свакако споразум који садржи ЗСО, која није прошла тест нашег уставног суда. Француско-немачка иницијатива не може бити претворена у шведски сто, са којег се може бирати шта ко жели. Имамо и друге споразуме који су од великог значаја. На пример, споразум о катастарским књигама. Србија се обавезала да ће вратити катастарске књиге, а није вратила ни оригинале, ни копије. Има много око чега треба да разговарамо, а доћи ће време и за ЗСО“, додао је он.
Нагласио је да су сви споразуми тема преговора, и да су кључни за нормализацију односа не само међусобно признање, већ и права мањина.
На питање да ли верује Александру Вучићу, Курти је казао да га он може називати како год жели, али да „вређање има везе са нервозом и паником у Београду због напретка Косова“, пренео је „Косово онлајн“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала