- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Запад није успео да Африку окрене против Русије

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаРуска војска у Украјини
Руска војска у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Западни лидери су искористили састанак светских елита у Минхену како би доказали да конфликт у Украјини представља опасност за свет, а не само за Европу. Земље „глобалног југа“, коме припадају земље Африке и Латинске Америке су много више забринуте због инфлације и прехрамбене безбедности него због украјинског сукоба, пише „Фајненшнал тајмс“.
Лист наводи да се земље у развоју односе према западним државама са неповерењем, између осталог и због њиховог одбијања да плате одштету која је настала услед климатских промена и неспремности да деле вакцине против вируса корона на почетку пандемије.
Наводе се речи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, који је раније признао „проблематичну прошлост“ Запада и глобалног југа, говорећи о европском колонијализму у Африци и западној подршци диктатурама у Латинској Америци.
Министар иностраних послова Бразила Мауру Виејра је наступајући на Минхенској конференцији изјавио да свет мора да потражи решење за конфликт у Украјини и додао да се не може само говорити о рату.
Потпредседница Колумбије Франсија Маркес је навела да не жели да разматра ко ће бити победник или губитник у рату. Изразила је наду да ће се Европа више фокусирати на борбу против климатских промена. Премијерка Намибије Сара Кугонгелва-Амадила рекла је да је заинтересована за „решавање проблема, али не и за пребацивање кривице“.

Лист такође указује на контроверзни став Кине, чије обећање да ће у наредним данима представити мировни план за Украјину већ изазива скептицизам европских и америчких званичника.
Председник Француске Емануел Макрон је на конференцији 17. фебруара изјавио да је Русија више волела развој сукоба у Украјини него мировне споразуме и требало би да буде поражена.
„Сада није време за мировни дијалог, јер имамо Русију која је изабрала рат, преферирала је интенсификацију. Краткорочни закључак је да Русија не може и не би требало да победи у рату и руска агресија би требало да буде побеђена. Не можемо да се помиримо са употребом силе“, рекао је он.
Потпредседница Сједињених Америчких Држава Камала Харис је изјавила да ниједна земља на свету није безбедна када једна земља нарушава суверенитет и територијални интегритет друге земље. Председник Минхенске конференције за безбедност Кристоф Хојсген је указао да западне земље имају више стрпљења него руски председник Владимир Путин.

Владимир Путин сматра да је победа Русије у Украјини неизбежна.
„Постоји неколико ствари које се нису изгубиле и које су у основи наше победе - то је јединство и кохезија руског и уопште мултинационалног руског народа“, изјавио је он.
Председник Русије је у децембру признао да је појава резултата војне операције дуготрајан процес.
Минхенска безбедносна конференција - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
РУСИЈА
Председник Минхенске конференције: Запад безуспешно хтео да остави утисак на Путина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала