- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Научници објавили колико човек може најдуже да живи

CC0 / Pixabay / Старост
Старост - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Истражујући податке око 75.000 Холанђана чије су године тачно забележене у тренутку смрти, статистичари са универзитета „Тилбург“ и „Еразмус Ротердам“ утврдили су максималну горњу границу животног века жена на 115,7 година. Код мушкараца је животни век нешто краћи - 114.1 година.
То су узорци из података који обухватају последњих 30 година, рекао је професор Џон Ајнмајл, један од тројице научника који су радили на студији.
„Наравно, просечни животни век се продужио. Ипак, максимална горња граница није се променила“, појаснио је Ајнмајл, пренео је „Индекс“.
Овде се не ради о очекиваном животном веку, него о животном веку који се користи за одређивање колико дуго појединац може да живи ако се брине за себе. Ови налази подударају се са студијом изведеном у Америци, где су истраживачи открили сличан распон животног века.
Научници су утврдили да је максимални животни век особе углавном у њеним деведесетим и мало је вероватно да ће се икада повећати изнад 115. Али, потврдили су да се број људи који су доживели 95. у Холандији у последњих 30 година утростручио.
Најстарија особа која је икад живела доживела је чак 122 године. Жан-Луиз Калмент рођена је 1875. године у Француској. Умрла је 1997. Уписана је у „Гинисову књигу рекорда“ као особа која је најдуже живела.
Ајнмајлје рекао да ће налази истраживања бити објављени у наредних месец дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала