- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нова ера у лечењу: У Црној Гори уграђен најмањи пејсмејкер на свету

© Sputnik / Небојша Поповић Клинички центар Црне Горе
 Клинички центар Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
У Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) пацијенту је први пут уграђен најмањи пејсмејкер на свету „Micre“, што је, како су рекли из те институције, доказ да КЦЦГ са успехом прати савремена медицинска достигнућа.
Из КЦЦГ-а су рекли да је пејсмејкер уградио стручни тим те институције на челу са начелником Одељења за поремећаје срчаног ритма и електрофизиологију срца Клинике за кардиологију Михаилом Вукмировићем, уз учешће председника Удружења кардиолога Пољске Пшемислава Митковског, преноси РТЦГ.
Вукмировић је рекао да су, пратећи савремене трендове из области поремећаја ритма, имплантирали најмањи пејсмејкер на свету, „Micrа“.
Како је појаснио, тај апарат, тежине мање од два грама, има све функције као и стандардни, уграђује се код пацијената код којих је онемогућена имплантација стандардним поступком.
Према речима Вукмировића, код пацијента који немају проходне крвне судове руку прибегава се приступу преко великих вена ногу, као и у случају када се изводе катетер аблације поремећаја срчаног ритма.
„Пејсмејкер, који је у облику капсуле, преко катетера се позиционира у средишњи зид десне коморе и фиксира преко четири кукице. Када се провери да је позиција стабилна и да су електронски параметри оптимални, катетер се одваја од капсуле која даље врши функцију стимулације срца“, рекао је Вукмировић.
Он је саопштио да ће се пејсмејкер „Micra“ уграђивати и код пацијената који имају инфекцију ложе раније уграђеног пејсмејекера односно код оних који су на хроничном програму хемодијализе због очувања крвних судова руку, неопходних за наведено нефролошко лечење.
Према Вукмировићевим речима, пацијенткиња код које је данас уграђена „Micra“ имала је непроходне крвне судове руку.
Како је саопштио, уобичајено време трајања тог пејсмејкера је као и код стандардног, од десет до 12 година, а замена се не ради, већ када се потроши батерија уграђује се нови апарат, без бојазни да ће реметити нормалан срчани проток.
Процедура је комфорна, кратко траје и пацијенти наредног дана могу ићи кући“, рекао је Вукмировић.
Из КЦЦГ-а су казали да је за примену те методе потребна адекватна припрема пацијента, као и едукован и утрениран стручни кадар.
„Уверени смо да та метода представља нову еру у лечењу пацијената са поремећајем рада срчаног ритма“, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала