- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Под окриљем ноћи: Како се Бајден нашао у Кијеву

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFПосета америчког председника Џоа Бајдена Кијеву и састанак са Владимиром Зеленским
Посета америчког председника Џоа Бајдена Кијеву и састанак са Владимиром Зеленским - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Припреме за данашњу посету америчког председника Џозефа Бајдена Кијеву трајале су око недељу дана, преноси „Политико“, позивајући се на неименовани извор у украјинској влади.
Према речима саговорника, украјинска страна већ дуго тражи од Вашингтона да Бајден допутује. Путовање је припремљено „у веома кратком року“ и „у најстрожој тајности“. Шеф кабинета председника Украјине Андреј Јермарк и министар спољних послова Дмитриј Кулебе су припремали посету.
Си-Ен-Ен јавља да је Бајденов авион „Ер форс 1“ полетео из војне базе Ендрус у Мериленду „под окриљем мрака“ — у недељу у 4 сата и 14 минута по северноамеричком источном времену (10 сати и 14 минута по централноевропском времену). Новинарима у авиону није било дозвољено да са собом понесу уређаје за снимање. Бајдена су на путовању пратили саветник за националну безбедност Џејк Саливен, заменица шефа кабинета Беле куће Џен О'Мели Дилон и лична асистенткиња Ана Томасина.
Према писању „Њујорк тајмса“, Бајден је авионом отишао у Пољску и одатле возом у Украјину. Пре пута у суботу увече, како је јавио Си-Ен-Ен, Бајден је био на вечери са супругом Џил Бајден. До доласка у Кијев више се није појављивао у јавности.
Ова посета није званично најављена, али је америчка верзија листа „Политико“ писала да Бајденови помоћници разматрају могућност да тајно пређе пољско-украјинску границу. Међутим, они су дошли до закључка да ризик по његову безбедност „није вредан тога“.
Није познато да ли ће посета утицати на Бајденов даљи распоред, напомиње „Њујорк тајмс“. Он ће се 21. фебруара састати у Пољској са председником те земље Анджејем Дудом и обратити се лидерима источног крила НАТО-а.
Амерички председник је ово путовање објаснио жељом „да се потврди непоколебљива приврженост украјинској демократији, суверенитету и територијалном интегритету Украјине“. Он је саопштио да ће Вашингтон објавити нови пакет помоћи Кијеву и нове санкције Москви. Украјински председник Владимир Зеленски захвалио је Бајдену што је „показао да подржава све Украјинце“.
Посета америчког председника Џоа Бајдена Кијеву и састанак са Владимиром Зеленским - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Специјална операција у Украјини
Бајден саопштио циљ посете Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала