- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Порука Срба из свих делова Америке: Стајемо у одбрану Косова и Метохије и свих Срба на ветрометини

CC BY 2.0 / Wikipedia/Andrew Horne / Панорама Чикага
Панорама Чикага - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Желимо удружени да помогнемо свом народу који живи у Америци, затим и Србима у отаџбини, а на првом месту су наши сународници који живе на југу Србије. Желимо да станемо у одбрану Косова и Метохије, да покажемо да смо јединствени по најважнијем питању, поручују Срби из САД са највећег скупа дијаспоре у тој земљи.
Срби из више од 30 америчких држава окупили су се на Конференцији под називом „Јачање веза“ , у престижном Конрад хотелу у Вашингтону.

Скуп Срба из Свих крајева САД

Стигли су из свих крајева САД, од Аљаске, преко Хаваја до Вермонта. Били су ту представници различитих удружења, успешни привредници из свих сектора пословања, од инвестиционих фондова до индустралијалаца. Виђени су и представници Српске православне цркве, наши бивши спортисти, Срби који се у Америци баве културом.
Шеф представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић, за Спутњик каже да су теме скупа од кључног значаја, не само за српску заједницу у Америци, већ и за матицу, а најважнија, како представници дијаспоре могу да помогну онима који живе и бирају власт у САД, а одмах затим Србима на Косову и Метохији, који су годинама на ветрометини, а тренутно под великим притиском политке светских моћника.
„Тражи се начин како да се помогне Србима, где год да живе, како да им се помогне у сваком погледу, хуманитарно, економски, политички овде у Васинготну, да би се српски глас чуо јасно и да би се показало да су Срби из САД јединствени око кључних питања. На првом месту је питање Косова и Метохије, одлучност да се одбрани територијални интегритет и суверенитет Србије“, истиче Кесић.
© Фото : Спутњику уступио Обрад КесићСкупу су присуствовали представници удружења Срба у САД, угледни бизнисмени, представници СПЦ, спортисти и промотери наше културе.
Скупу су присуствовали представници удружења Срба у САД, угледни бизнисмени, представници СПЦ, спортисти и промотери наше културе. - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Скупу су присуствовали представници удружења Срба у САД, угледни бизнисмени, представници СПЦ, спортисти и промотери наше културе.

Срби се поново политички организују

Он додаје да је за ову тему важна чињеница да су после дугог периода стагнације Срби поново почели да се укључују у јавни и политички живот Америке, Срби се поново организују и раде заједно.
„Направили су значајан напредак што се тиче утицаја, сада, поготово у местима попут Милволкија, не могу да се одрже избори, а да се кандидати из обе странке не обрате нашој заједници, да не користе нашу црквену салу у тој држави за своје скупове. То је модел који мислим да и друге заједнице сада требају да следе, кроз такав директни контакт на локалном нивоу, јер једно је имати контакт са својим представницима у Вашингтону, а друго у општинама које су политичарима од кључног значаја, јер тамо људи гласају“.
Учесницима се обратио и бивши кандидат за место заменика гувернера у Мериленду, Гордана Шифанели и објаснила колико јој је била значајна помоћ људи из српске заједнице током кампање, како је, захваљујући њима, победила на међустраначким изборима за представника који ће да се кандидује у Републиканској странци.
Кесић додаје да је и раније било великих скупова дијаспоре у Америци, али да овакав, са оваквим одјеком и конкретним предлозима деловања, никада није одржан.
„Овде сам од 1992. године, од тада, ово је највећи такав скуп одржан у Вашингтону. Друга важна ствар, ово је први пут да је амбасада Србије организовала такав скуп. За нас из Републике Српске је значајан зато што смо дали свој допринос, били смо и спонзори пријема у петак увече и приказивања два филма, наших аутора из Чикага, „Сладолед“. Други филм „Страхиња Бановић“, који је добио највеће похвале критике у Европи, сада је неколико пута приказан овде у САД“, каже Кесић.
© Фото : Спутњику уступио Обрад КесићСкупу је присуствовао и владика источноамерички Иринеј.
Скупу је присуствовао и владика источноамерички Иринеј. - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Скупу је присуствовао и владика источноамерички Иринеј.

Амбасада отворена за све предлоге

Он додаје да је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић разговарао са готово свим учесницима који су желели да остваре директан контакт са амбасадом, да изнесу своје ставове, предлоге или да потраже помоћ јер желе да свој новац уложе у посао у Србији.
„Били су ту и јуди који су већ уложили у Србији и већ имају један број запослених, али и они који планирају то да ураде, то је била и тема једног од панела. Отворено се говорило о много корисним стварима за људе који размишљају да улажу и ономе што држава Србија треба да учини да би олакшала Србима из Америке који желе да улажу у своју матицу“.

Гост из Аполо програма

Скупу је присуствовао и један од оснивача организације САВА ПАК Дејвид Вујић који је добио и одликовање „Мајка Србија“.
„Вујић је награђен не само због важног учешћа у Аполо програму, већ и за свој рад са нашом зајендицом, а једна од заслуга је то што је суоснивач организације која је поново постала врло активна на политичком пољу“, објашњава наш саговорник.

Култура једнако важна

Он каже да је закључак политичког деловања Срба у Америци, који може променити много тога и за Србе у Србији, да наставе да се фокусирају на активизам на локалном нивоу, јер најважнији контакт са представницима у Вашингтону почиње управо код куће.
© Фото : Спутњику уступио Обрад Кесић"Амбасадор Србије Марко Ђурић одговарао је и на питања оних који желе да улажу у Србији", каже Кесић.
Амбасадор Србије Марко Ђурић одговарао је и на питања оних који желе да улажу у Србији, каже Кесић. - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
"Амбасадор Србије Марко Ђурић одговарао је и на питања оних који желе да улажу у Србији", каже Кесић.
Важан сегмент скупа била је култура, односно, културне активности које нису усмерене усмерене само на наше људе, већ су намењене широј јавности. Закључено је да они који се баве промоцијом српске културе, посебно у Вашингтону, треба да имају већу помоћ државе Србије.
Кесић каже да је овај скуп био итекако користан, али да је ово тек почетак:
„Увек је сакупљање од великог значаја, али много већи значај има оно што се догоди касније. Постоје велика очекивања да ће комуникације да се наставе, да ће пројекти који су започети на овом скупу, рецимо, проширење школе српског језика, да заживи. Директор Управе за сарадњу са дијаспором Арно Гујон имао је разговоре са представницима наших школа, за сада су две признате од локалних, односно државних власти“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала