- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски експерт: Бајден посетом Кијеву хоће да себи подигне рејтинг

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office via APПредседник САД Џозеф Бајден у Кијеву са украјинским председником Владимиром Зеленским
Председник САД Џозеф Бајден у Кијеву са украјинским председником Владимиром Зеленским - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден данашњом посетом Кијеву жели да повећа свој рејтинг уочи избора и да покаже како прати ситуацију у Украјини, али се његова посета не може окарактерисати као чист „пи-ар“, изјавила је Спутњику научна сарадница Института за светску економију и међународне односе Руске академије наука Викторија Журављова.
„Наравно, то је покушај Бајдена да утиче на свој рејтинг у Сједињеним Америчким Државама: он покушава да подржи украјинску агенду како би показао некакве резултате, мада је очигледно да ће га уочи изборне трке репубиканци активно критиковати. Администрација Бајдена жели да добије неке јефтине показатеље који се могу показати: да новац који се непрекидно издваја и да оружје испоручено Кијеву даје неку врсту резултата“, рекла је она.
Могуће је да Бајден хоће да покаже како прати ситуацију на који начин се троши новац за подршку Кијеву, додала је она и појаснила да је основна замерка републиканаца према демократама то што се новац неконтролисано троши на Украјину.
„Бајден жели да покаже да не баца новац, већ га и тражи од украјинских власти. Може се говорити о борби против корупције или сличним стварима које би показале да администрација Бајдена контролише процес“, додала је Журављова.
Експерт је указала да није могуће ову посету назвати чистом „пи-ар“ акцијом. Украјина је за Вашингтон значајан правац.

„Могуће је ову посету сврстати у будућу изборну трку у САД и размишљања демократа о томе да ли ће се Бајден кандидовати или не, али то није баш 'пи-ар' акција. Сада је политика Вашингтона према Украјини важна, то је озбиљан правац. Можда постоји потреба за дипломатским и радним контактима“, закључила је Журављова.

Амерички председник Џозеф Бајден данас је изненада допутовао у Кијев, где се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским.
Посета америчког председника Џоа Бајдена Кијеву и састанак са Владимиром Зеленским - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Специјална операција у Украјини
Бајден саопштио циљ посете Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала