- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја испалила две балистичке ракете, Јапан и Америка продужили вежбе

© AP Photo / IMAGE MADE FROM VIDEO, NORTH KOREA OUTСверна кореја испалила ракету
Сверна кореја испалила ракету - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Северна Кореја испалила је данас још два балистичка пројектила са своје источне обале.
Лансирања су уследила само два дана након што је Северна Кореја испалила интерконтиненталну балистичку ракету (ИЦБМ) у море код западне обале Јапана, што је навело САД да продуже ваздушне војне вежбе са Јужном Корејом и одвојено са Јапаном у недељу.
Државни медији Северне Кореје потврдили су да је Пјонгјанг испалио два пројектила из вишецевног ракетног бацача, гађајући циљеве на удаљености од 395 и 337 километара.
Активиран је ракетни бацач калибра 600 мм који је део тактичког нуклеарног оружја, објавила је државна новинска агенција КЦНА.
Јапанско министарство одбране саопштило је да су две севернокорејске ракете испаљене и да су достигле максималну висину од око 100 и 50 километара и да су пале изван јапанске ексклузивне економске зоне, пренео је Ројтерс.
Јапански премијер Фумио Кишида рекао је да је затражио хитан састанак Савета безбедности УН због лансирања севернокорејских ракета, а јапански медији су јавили да је састанак заказан за данас у 20 сати по средњеевропском времену.
Заједнички генералштаб Јужне Кореје оштро је осудио лансирање ракета, називајући га тешком провокацијом коју треба одмах прекинути.
Министарство спољних послова Јужне Кореје најавило је данас санкције за четири појединца и пет институција, повезаних са оружјем Пјонгјанга коришћеним у најновијим тестовима ракета.
Америчка индо-пацифичка команда саопштила је да најновије лансирање није представљало непосредну претњу, али да дестабилизује регион.
Портпарол УН Стефан Дужарик позвао је Пјонгјанг да одмах обустави провокативне акције забрањене резолуцијама Савета безбедности и настави дијалог о нуклеарном разоружању.
Сестра севернокорејског лидера, Ким Јо Џонг, упозорила је на повец́ано присуство америчких стратешких војних средстава у региону након заједничких ваздушних вежби у региону током викенда.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала