- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спутњик Арабија предао 20 тона хуманитарне помоћи породицама у Сирији

© AP Photo / Omar SanadikiРушевине након разорног земљотреса у Сирији
Рушевине након разорног земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Редакција Спутњик Арабија је уз подршку фонда „Доктор Лиза“ и Аутономне некомерцијалне организације „Авангард“ предала Сирији прву партију хуманитарне помоћи за породице које су погођене земљотресом. За недељу дана је прикупљено 20 тона хуманитарне помоћи.

„Када је 6. фебруара наша редакција цео дан писала вести о земљотресу у Сирији, схватили смо да морамо да помогнемо људима у невољи. За неколико дана смо решили сва формална питања, договорили се са фондом ‘Доктор Лиза’ и покренули акцију прикупљања помоћи за Сиријце. Свакодневно смо прикупљали 2-3 тоне хуманитарне помоћи. Долазили су нам људи и носили кутије са производима, одећом, врећама за спавање и свим потребним стварима. За седам дана акције смо скупили 20 тона хуманитарне помоћи од којих седам тона чине инструменти за расклањање рушевина. Хуманитарна помоћ ће се делити градовима Стамо, Кадмус и другим“, рекла је главна уредница радија Спутњик Арабија Лина Андрејченко.

Аутономна некомерцијална организација „Авангард“ је заједно са војницима руског Центар за помирење зараћених страна у Сирији предала хуманитарну помоћ насељима у рејону Џабла (сиријска провинција Латакија) у којој живи више од 500 породица са децом.
„У Хмејмим смо донели много медицинских препарата, укључујући и антибиотике широког спектра. Договорили смо се да пребацимо Централној клиничкој болници све лекове који су неопходни у одељењима интензивне неге“, рекао је руководилац тима за реаговање на катастрофе Руског Црвеног крста у Москви Забил Алеперов.
Хуманитарну помоћ је предао и фонд „Солидарност“.
Локалном становништву су предати медицински препарати, храна, одећа, дечија храна, одећа, вода, средства за хигијену, као и 2,5 хиљада оброка.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је наложио руским војницима у Сирији да учествују у елиминисању последица земљотреса и да пруже помоћ жртвама земљотреса.
На авиобази Хмејмим је формирана мобилна група војних лекара. Према подацима Министарства одбране Русије направљени су пријемни пунктови за донацију крви и заједнички оперативни штаб за координацију акција за помоћ жртвама.
Отклањање последица земљотреса у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СВЕТ
Русија послала Сирији 15 тона прехрамбене помоћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала