- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија

УЖИВО Шеф европске дипломатије: Нови пакет санкција против Русије 24. фебруара

Пратите нас
У току је 362. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Амерички председник Џозеф Бајден посетио је Кијев. Владимир Зеленски сматра да украјинска војска може да напусти Артјомовск (Бахмут). Министар одбране Немачке Борис Писторијус изјавио је да су наредне недеље кључне за Украјину.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:53 20.02.2023
Ваздушна опасност проглашена на истоку Украјине
Ваздушна опасност проглашена је у областим на истоку Украјине, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
Реч је Черниговској, Сумској, Полтавској, Черкаској, Дњепропетровској, Кировградској и Харковској области, као и у деловима Запорошке и Херсонске области и Доњецке Народне Републике који су под контролом украјинских снага.
21:06 20.02.2023
Канцеларија Зеленског: Посета Бајдена Кијеву била потврђена 17. фебруара
Посета америчког председника Џозефа Бајдена Украјини припремана је дуго, а била је потврђена прошлог петка, 17. фебруара, изјавио је шеф канцеларије украјинског председника Андреј Јермак.
Бајден је у понедељак посетио Кијев и састао се с председником Украјине Владимиром Зеленским.
20:42 20.02.2023
Прва партија муниције за самоходне противракетне уређаје „гепард“ биће достављена у Украјину до јула, саопштио је телевизијски канал Си-Ен-Ен позивајући се на изјаву генералног директора немачког концерна „Рејнметал“ Армина Папергера.
20:05 20.02.2023
Кијев: Следећи састанак у формату „Рамштајн“ средином марта
Следеће заседање у формату „Рамштајн“ могло би бити одржано средином марта, а највероватније ће бити организовано у онлајн формату, изјавио је министар одбране Украјине Алексеј Резников.
У авио-бази „Рамштајн“ у Немачкој одржано је неколико састанака контакт групе за подршку земаља НАТО-а и њихових савезника Украјини. На тим састанцима је разматрана испорука оружја и војне технике Кијеву. Претходни састанак одржан је 14. фебруара.
18:27 20.02.2023
Борељ: Нови пакет санкција против Русије 24. фебруара
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ изјавио је, након састанка министара иностраних послова земаља Европске уније у Бриселу, да ће нови пакет санкција против Русије бити усвојен 24. фебруара.
„Данас смо разматрали 10. пакет санкција против Русије. Очекујемо да ће бити усаглашен у наредним сатима и данима. Он ће бити усвојен 24. фебруара“, рекао је Борељ новинарима.
18:25 20.02.2023
У Запорошкој нуклеарној електрани организовано је даноноћно дежурство припадника Министарства за ванредне ситуације Русије како би се осигурала безбедност станице од пожара, саопштила је прес-служба Министарства.
Напомиње се да се противпожарном заштитом у свим насељима Запорошке области бави 27 јединица Министарства. Осим тога, организовано је и обезбеђење Енергодара.
18:23 20.02.2023
Блинкен запретио Кини последицама у случају војне помоћи Русији
Амерички државни секретар Ентони Блинкен запретио је Кини „реалним последицама“ у случају испорука оружја Русији, али није желео да наводи детаље.
„Забринути смо због тога што Кина разматра могућност да подржи војне напоре Русије у Украјини убојитим оружјем. Како сам рекао, биће реалних последица по наше односе уколико Кина буде испоручивала убојито оружје Русији“, рекао је Блинкен на заједничкој конференцији за медије са шефом турске дипломатије Мевлутом Чавушоглуом.
Према његовим речима, у случају да Пекинг пружи војну помоћ Москви, Кину очекује „реални проблем у односиам с многим другим земљама“.
„Не намеравам да описујем те последице“, додао је Блинкен.
Раније је агенција Блумберг саопштила да је Блинкенов састанак са шефом канцеларије Комисије за иностране послове Централног комитета Комунистичке партије Кине 18. фебруара у Минхену показао колико су се покварили америчко-кинески односи. Кинески дипломата Ван Ји је током састанка изјавио да Кина никада неће прихватити притисак и претње Вашингтона у вези с руско-кинеским односима.
16:55 20.02.2023
Нова помоћ САД Кијеву од 460 милиона долара
Сједињене Америчке Државе ће доделити нови пакет војне помоћи Украјини у износу од 460 милион долара, саопштио је Пентагон.
У саопштењу је наведено да ће Кијеву бити испоручена муниција за вишецевне ракетне бацаче ХИМАРС, пројектили за артиљију, још четири оклопна борбена возила „бредли“ и друга опрема.
16:47 20.02.2023
Медији: ЕУ планира увођење санкција против медијске групе „Росија севодња“
Европска унија би у оквиру новог санкционог пакета против Русије могла да уведе санкције против медијске групе „Росија севодња“, преноси „Еурообзервер“, позивајући се на нацрт санкционог списка.
Планирано је да санкције буду уведене и против медијске групе „Патриот“, у чијем је саставу и Федерална информативна агенција.
Шефови дипломатије земаља Европске уније данас на седници у Бриселу разматрају 10. пакет санкција против Русије.
15:38 20.02.2023
Амбасада САД обавестила Русију о посети Бајдена Кијеву
Америчка амбасада обавестила је руску страну о доласку председника САД Џозефа Бајдена у Кијев, пре свега, због безбедности, рекао је извор Спутњика.
Бајден је непланирано допутовао у посету Кијеву и састао се с председником Украјине Владимиром Зеленским.
Раније је Асошијетед прес, позивајући се на саопштење Беле куће, пренео да су САД недуго уочи посете Бајдена Кијеву биле у контакту с Русијом како би се искључиле опасности које би могле да доведу до директног сукоба две нуклеарне државе.
15:21 20.02.2023
Конгресмен: Зеленски командује америчкој војсци водећи је у светски рат
Владимир Зеленски је глумац који, очигледно, издаје команде америчкој војсци које воде ка светском рату, изјавила је чланица Представничког дома Конгреса САД Марџори Тејлор Грин.
„Председник (САД Џозеф Бајден) отпутовао је у Украјину, коднације која је изван НАТО-а, чији је лидер глумац који, очигледно, сада војсци Сједињених Америчких Држава издаје команде које воде ка светком рату“, написала је она на Твитеру.
Гринова је, такође, навела да Зеленски „чак није био у стању да стави кравату“ ради састанка с председником САД и позвала на Бајденов импичмент, назвавши га „будалом“.
14:27 20.02.2023
Будимпешта и Пекинг би желели да се стране у сукобу у Украјини врате преговорима и покушају да пронађу решење које би користило Европи и целом свету, изјавио је члан Политбироа Централног комитета КПК и шеф канцеларије за спољне послове Комисије за послове Централног комитета КПК Ванг Ји током посете Мађарској .
"Кина и Мађарска су земље посвећене миру, ...радо сарађују са другим земљама посвећеним миру како би се што пре окончала тренутна војна ситуација. Желели бисмо да се стране врате за преговарачки сто и пронађу решење за тренутну ситуацију кроз мировне преговоре и покушају да пронађу решење у корист не само Европе, већ и целог света“, рекао је Ванг Ји на конференцији за новинаре после преговора са шефом мађарског министарства спољних послова Петером Сијартом.
13:57 20.02.2023
Председник САД Џозеф Бајден у Кијеву са украјинским председником Владимиром Зеленским - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
СВЕТ
САД контактирале Русију уочи Бајденове посете Кијеву - искључена могућност сукоба две нуклеарне силе
13:05 20.02.2023
13:04 20.02.2023
12:44 20.02.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Руске Федерације:
◾️Руска противваздухопловна средства су за 24 сата уништила 15 украјинских дронова;
◾️Губици украјинске војске у правцу Красног лимана су око 100 војника;
◾️У Купјанском правцу је војна група „Запад“ Оружаних снага Русије ликвидирала око 50 украјинских војника, један тенк и три аутомобила;
◾️Губици украјинске војске у Доњецком правцу износе више од 115 војника за 24 сата;
◾️Ловци Војно-космичких снага Русије су срушили авион Су-27 Ваздушних снага Украјине у рејону Изјума;
◾️Оружане снаге Украјине су изгубиле око 60 војника у правцу Јужног Доњецка и Запорожја.
12:33 20.02.2023
12:03 20.02.2023
Украјина ће моћи да добије обећане противракетне одбрамбене системе Патриот најраније за два месеца, сада се украјинска војска обучава за рад са овим комплексом, саопштио је премијер Холандије Марк Руте.
"То ће се десити најмање кроз два месеца и биће урађено заједно са САД и Немачком. Сада је у Холандији у току обука кадрова, пошто украјинским војницима треба времена да савладају ове системе", рекао је Рите у за украјинско издање „Европска правда“.
11:12 20.02.2023
Џозеф Бајден  - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Специјална операција у Украјини
Бајден изненада стигао у Кијев /видео/
10:43 20.02.2023
Објављена ваздушна опасност у Кијеву, где се очекују важни гости, јављају медији.
Рано јутрос је центар града затворен за саобраћај.
Медији јављају да би могао да допутује председник САД Џозеф Бајден.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала