Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Купујемо дронове, Војска Србије добија још 200 тешких возила

© Фото : buducnostsrbijeav/Уступљено СпутњикуПредседник Републике Србије Александар Вучић по доласку у посету УАЕ на позив Његовог Височанства шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана.
Председник Републике Србије Александар Вучић по доласку у посету УАЕ на позив Његовог Височанства шеика Мохамеда бин Заједа ал Нахјана.
 - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Председник Александар Вучић поручио је данас да ће држава обезбедити додатна улагања у развој одбрамбене индустрије и јачање Војске Србије и најавио да ће држава 2023. и 2024. купити 200 тешких возила и оруђа домаће индустрије за нашу војску.
Вучић је током обиласка Међународног сајма наоружања и војне опреме "ИДЕX 2023" у Абу Дабију, у оквиру радне посете УАЕ, рекао да ће од укупно 200 возила за нашу војску бити 109. Малих Милоша, 39 Лазара, 26 модернизованих тенкова, 26 БРДМ-ва, 12 Гвоздика, 60 Аласа...
"То ће све да кошта око 300 милиона евра, и то у нашим фабрикама, што је када би куповали овде било 600 милиона евра. А онда ћемо додатно да дамо још 100 милина евра за нашу индустрију да бисмо помогли опоравак, иновације и увођење модерних технологија и робота у војску", рекао је Вучић.
Казао је да ће додатни новац бити уложен у предузећа као што су Крушик, Слобода, Застава терво, Петолетку, фабрку у Лучанима и друга.
"Видећемо шта ћемо са ФАП-ом, да ли и они могу да се укључе, затим са Телеоптиком", навео је Вучић.
Казао је да и даље имамо малу производњу ПАСАРС-а.
"Потребне су нам веће серије. Сви су заинтереосвани и за Мали Милош, и желе да буде још мањи и за интеграцију са другим оружјем на платформи Мали Милош. Шеик Мухамед је тражио од нас да иде уз ескалаторе, и то радимо сад те врсте промене. Јутрос ам разговарамо са бившом министарком Анђелком Атанасковић, она води Петолетку, која ради за то хидраулику и Малог Милоша - да уложимо додатни новац, као и у Застава терво", рекао је Вучић новинарима током обиласка сајма.
Уједињени Арапски Емирати и град Абу Даби од 20. до 24. фебруара је домаћини 16. Међународног сајма наоружања и војне опреме "ИДЕКС 2023" и седмог издања Поморске ратне изложбе "НАВДЕКС 2023", који се одржава под покровитељством шеика Мухамеда бин Заједа ал Нахјана, председника УАЕ.
"ИДЕКС 2023" и "НАВДЕКС 2023" су највећи догађаји те врсте у свету, у оквиру којих се приказују најновије иновације и технологије у међународном сектору одбране, као и најновије технологије и опрема који су развили одбрамбени сектори широм света.
Током пет дана трајања сајма, експонати су представљени на 165.000 квадратних метара отвореног и затвореног простора у оквиру Националног изложбеног простора.
Учествује 1.350 излагача из 65 земаља света, као и 82 стартап компаније из 25 земаља.
Догађају присуствује 350 високих делегација из целог света, као и многобројни лидери, званичници из међународних одбрамбених и безбедносних компанија и стручњаци из целог света.

Купујемо дронове, имаћемо их до краја године у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је дошао на сајам ради куповине дронова и да ће до краја године они стићи у Србију.
Он је новинарима након обиласка сајма наоружања у Абу Дабију рекао да је мимо буџета доста издвојено за војску, као и да се ради на подстицању домаће индустрије и јачању војске.
"Кренуо је конкурс за лаке јединице 63. и 72. и имаће између 1.800 и 2.000 војника, имаћемо јуришне батаљоне, наоружање и све што је потребно за прво прихватање борбе. Имаћемо и тзв. тешке јединице или здружене тактичке групе где ћемо имати и хаубице, панцире, кубове, игле. То је основно, озбиљно ћемо побољшати оперативно функционалне способности војске", рекао је он.
Он је поновио да је почела свеопшта трка у наоружавању и да "једна Пољска" размишља да подигне буџет за војску на пет одсто.
"Ми смо на два одсто, а како је кренуло подићи ћемо на три, ко не буде имао озбиљну војску биће нападнут. Држава ће да подигне капацитет", рекао је Вучић.

У војску и домаћу наменску индустрију додатних 700 милиона евра пре краја године

Председник Александар Вучић изјавио је у Абу Дабију да ће пре краја године бити обезбеђено улагање од додатних око 700 милиона евра у војску и домаћу одбрамбену индустрију.
"Имаћемо мимо буџета издвајање од најмање 500 милиона евра, а пошто ћемо пре краја године да пазаримо дронове, то ће да буде 700 милиона евра", рекао је Вучић током обиласка Међународног сајма наоружања и војне опреме "ИДЕКС 2023" у Абу Дабију, у оквиру радне посете УАЕ.
И ниједног тренутка нам неће бити већи јавни дуг од 56 одсто БДП-а, додао је Вучић.
"Како да нам постоји земља (ако не улажемо у војску), сами смо, једини који не припадамо ниједном блоку. Како другачије да опстанемо", запитао је председник Вучић.
Напоменуо је да је велика потражња за наоружањем у свету.
"Велика је потражња, јер ће све да нестане. Сви хоће да нам купе гранате, мине, ракете, бојеве главе... све што има експлозивно пуњење. Сви хоће да нам то купе за наредних 20 година, пошто сви планирају да ратују у наредних 20 године. Сви се спремају за нешто, једино треба ми да будемо будале да то не видимо. Тако да ћемо се и ми наоружати и не брините за финансијску ситуацију у земљи - бринемо о томе", поручио је Вучић.

Вучић: Преговарамо са Французима о куповини борбених авиона „Рафал“

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија преговара са Французима о куповини вишенаменских борбених авиона „Рафал“, као и да би то било највеће издвајање српског војног буџета, које би изнело и до три милијарде евра.
Одговарајући на питање новинара о могућој куповини авиона „Рафал“, Вучић је рекао:
„Ми преговарамо са ‘Дасу авијејшен‘, разговарали смо и када сам био у Паризу“, рекао је Вучић и потврдио да би та набавка, ако се договори, била најскупља инвестиција.
„Биће најскупље, то ће ићи свакако на преко три милијарде евра, а имате и урачунату инфлацију“, рекао је Вучић.
Казао је да се сви наоружавају и да је, на пример, Хрватска направила моћну војску, јер је набавила „Бредлије“, „Патрије“ са спајк ракетама и договорила 12 половних „Рафала“...
На питање новинара да ли бисмо могли да рате да платимо авионе „Рафал“, рекао је да није проблем да то иде на рате, али да би онда наш рачун био и три пута већи, као и да је план да купујемо најновије и најмодерније машине.
„Али би то онда била велика снага, могло би да се дејствује превентивно и били бисмо много јачи“, рекао је Вучић. Казао је да велика наде полаже и у нашег „Обада“, као и да ПР-ДЦ ради са Крушиком, ако би могли 12 мина да ставе у дрон.
„‘Нора‘ је, такође, велика ствар и већ сада може три хица у минуту да испали. Има 12 хаубичких метака, а направићемо до краја године да има 30. То би био страшан напредак Норе, која онда постаје фантастично оруђе. Затим, радимо и на 'Александру', по краљу Александру, ново оруђе са 155-262 мм као што је ‘Нора‘, које ће имати још брже испаљивање – шест у минуту, то ће бити велике новине и велика ствари. Радимо и на модуларној ракетној артиљерији“, навео је Вучић.

Вучић: Хрвати имају одличну војску, ми мало бољу

Председник Србије Александар Вучић данас је током обиласка Сајма наоружања Идеx у Абу Дабију прошао и поред хрватског штанда и том приликом оценио да Хрвати имају одличну војску, а да је посао Србије да има мало бољу.
"Хрвати имају одличну војску и одличну војну индустрију и ја то поштујем... А ми мало бољу. Имали су једну од најбољих фабрика у бившој Југославији, Ђаково је некада била најбоља фабрика. Имају изврсну војску и много улажу, а наше је да не будемо слабији", рекао је Вучић који је истовремено поздравио представнике на хрватском штанду.
Он је додао да ако Србија буде модернизовала своју наменску индустрију, која производи гранате, мине, муницију, биће непревазиђена у целој југоисточној Европи, јер је потражња велика.
"Пред нама су улагања у фабрике у Чачку, Ужицу, Ваљеву, Крагујевцу, Трстенику, Баричу, Прибоју, Земуну...", навео је Вучић и приметио да је Србија имала јаку индустрију, али да се није модернизовала на време, и да сада мора да се врати и ухвати корак.
Он је оценио и да је много важно то што се ради са дроновима и Пегазом, што раде приватници, али и да они морају да узму мине из Крушика.
"Србија то развија боље него сви у региону, али још морамо да усавршавамо да бисмо могли да убацимо наоружање војске, што ради Југоимпорт", напоменуо је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала