Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Жиофре: Очекујемо да Србија усклади спољну политику са ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићШеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2023
Пратите нас
Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је да је Србија донела стратешко опредељење да буде на путу европских интеграција, да је усклађена са ЕУ по многим питањима, али да очекује и да усклади спољну политику.
На питање новинара поводом текста у француском лису „Фигаро“ о Србији као једном од последњих „савезника Русије“, јер јој није увела санкције, Жиофре је рекао да су видљиви знаци да се Србија сврстава уз ЕУ на међународном путу.
„Србија се сврстала са Европском унијом приликом бројних важних ситуација као што је гласање у скупштини УН када је подржала међународну заједницу и територијални интегритет Украјине и осудила руску агресију на Украјину. Имамо очекивање да ће то да оде и даље од тога и да ће Србија да усклади своју спољну политику са ЕУ“, рекао је Жиофре новинарима после доделе признања ауторима најбољих нових решења за убрзање зелене транзиције у Београду.

Важно да се одржи састанак Вучића и Куртија у Бриселу

Емануле Жиофре изјавио је да је веома важно да се идућег понедељка у Бриселу одржи састанак посвећен наставку дијалога Београда и Приштине, као и да му присуствују председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
„Јако важан састанак који ће ускоро да се догоди, важно да ће да присуствују Вучић и Курти, и да ће да се разговара о предлогу Европске уније“, рекао је Жиофре новинарима у Београду на питање да ли очекује да на најављеном састанку дође до напретка по питању француско-немачког предлога.
Жиофре је истакао да су сви лидери ЕУ изнели снажну поруку да је то историјска прилика за нормализацију односа и за напредак тако да је, како је додао, важно да се тај састанак одржи, пренео је Танјуг.
Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СРБИЈА
Вучић о извештају ЕК: Назадовали смо у једној области, а напредак би био да осуђујемо Русе сваки дан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала