- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Београд добија нову подземну гаражу у центру града

CC0 / Pixabay/Peter H / Подземна гаража
Подземна гаража - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Београд ће добити нову подземну гаражу у самом центру града, испод парка у Влајковићевој улици, поред Народне скупштине.
Гаража ће имати 284 паркинг места, а археолошка истраживања, која претходе грађевинским радовима почињу 1. марта.

Гаража испод парка код Скупштине

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић изјавио је за Танјуг да ће гаража имати три нивоа.
„Подземна гража је планирана испод парка у Влајковићевој улици. Према предатом пројекту, планирана су 284 паркинг места“, рекао је Марјановић.
Како је навео, на потезу где се налазе Влајковићева улица, Косовска, Мајке Јевросиме, Кондина и Палмотићева, укупно има паркинг места колико ће имати нова подземна гаража чија је изградња планирана током ове године.
„Пре самих радова имаћемо археолошка истраживања и практично у континуитету имаћемо радове. Оно што је најважније за грађане јесте да ће након саме изградње подземне гараже и завршетка радова, такође цео парк у Влајковићевој улици бити комплетно уређен, озелењен, са новим мобилијаром, са новим стаблима дрвећа. Овај парк је у доста лошем стању и није се улагало и реконструисало, зато што се чекало да се почне са изградњом подземне гараже“, рекао је Марјановић.

Кинези граде гаражу

На том пројекту је рађено скоро две године јер је било неопходно решити бројна имовинска правна питања на самом терену и омогућити да, када буде издата грађевинска дозвола, радови почну што је могуће пре, додао је он.
„Предвиђање кинеске компанија која ће изводити радове је да ће радови трајати око 15 месеци од момента када буду завршени археолошки радови на овом простору који су поверени Музеју града Београда“, навео је Марјановић.
Према његовим речима, подземна гаража ће бити површине 10.000 метара квадратних и допринеће решавању једног од највећих проблема на територији општине Стари град, а то је недостатак паркинг места.

Прво археолошка истраживања

„Припремни радови заштите, обезбеђивање овог подручја кренуће 1. марта, а радови на геофизичким истраживањима су већ готови. Геофизичким радарима подручје је детаљно истражено до дубине од четири метра. Динамику очекујемо по предвиђеним роковима, а то је два и по месеца за завршетак наших истражних радова, на које се надовезују грађевински“, рекла је за Танјуг директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић.
Навела је да се, према својој надлежности, Музеј града Београда од педесетих година бави истражним радовима, систематским заштитним ископавањима на територији целог Београда.
„Знамо колико је Београд пребогат праисторијским слојевима, до савременијих. Ово је готово једини начин да се збирке допуне, да се наша прошлост на коју смо поносни, истражи“, рекла је Медаковићева.
Кустос и руководилац заштитних археолошких ископавања Милорад Игњатовић рекао је да је то део локалитета антички Сингидунум, југоисточна некропола, где је сахрањивање у римском периоду трајало током 3. и 4. века, а да након тога има вероватно још неких слојева.
„Очекује се да се ту нађу остати Батал џамије која је била највећа на овом простору“, додао је Игњатовић.
Гаража - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
ЕКОНОМИЈА
Колико кошта паркирање у Београду: Бизнис који узима замах, а цене стално расту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала