- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Претња по америчку хегемонију: Сарадња Русије и Кине трн у оку Вашингтону

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Сједињене Државе страхују од јачања веза између Русије и Кине јер знају да пријатељски односи ове две државе представљају претњу по америчку хегемонију и глобално лидерство. Зато и шире дезинформације, кажу руски експерти, попут оне да Кина размишља да Русији испоручује војну помоћ.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен тврди да Кина покушава да седи на две столице. „Ова земља се јавно позиционира као држава која тежи ка миру у Украјини. Међутим, последњих месеци забележили смо испоруку несмртоносне помоћи, која доприноси и повлађује руским ратним напорима“, изјавио је Блинкен.
Осим тога, према његовим речима, Сједињене Државе наводно поседују и обавештајне податке да Кина „разматра могућност пружања смртоносне помоћи Русији“ за употребу у Украјини. Вашингтон је Пекингу, како је рекао, јасно ставио до знања да ће то створити нове озбиљне проблеме у односима две земље.
Поводом изјаве америчког државно секретара шеф канцеларије за иностране послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Ји поручио је да Пекинг неће толерисати оптужбе Сједињених Држава нити притисак на односе Кине и Русије.

„Свеобухватно стратешко партнерство Кине и Русије у области координације изграђено је на основу несврстаности, одрицања од конфронтације и од деловања против трећих земаља. Велика сила попут САД треба да ради на политичком решењу кризе, а не да долива уље на ватру или користи тренутну ситуацију“, наводи се на сајту кинеског Министарства спољних послова.

Трн у оку Вашингтону

Руски политиколог Јуриј Светов каже за Спутњик да Сједињене Државе сматрају да Кини могу диктирати услове као и другим земљама.
Кина је суверена држава. Ова земља је друга или чак прва економија света. Осим тога, члан је и Савета безбедности а има права да спроводи политику коју сматра неопходном, као и да бира савезнике који су јој потребни. То је сасвим нормално. Међутим, Американци мисле да према Пекингу могу да се понашају као према осталим, мање утицајним земљама“, објашњава саговорник Спутњика.
Водећи истраживач за безбеносне студије и војни експерт Константин Блохин каже да Американци покушавају да Пекингу диктирају услове сарадње са Русијом.
„У Бајденовој стратегији националне безбедности усвојеној 22.октобра писало је о две претње: Кини и Русији. Што се тиче Пекинга, он представља проблем за Американце на економском плану, док је Москва то на војно-политичком. И због тога Сједињене Државе разматрају Русију и Кину као два блиска партнера који представљају претњу либералном светском поретку“, констатује саговорник Спутњика.
Према мишљењу Светова, пријатељски и коректни односи Кине и Русије већ дуже време су трн у оку Сједињеним Државама.
„Пекинг од Русије купује гас. Поред тога, наша земља са Кином има сарадњу и у војној области. Међутим, овде се ради о размени искустава и технологија. И без обзира на изјаве Блинкена, Кинези нашој држави не испоручују војну помоћ. Нама она није потребна. Осим тога, руска држава никада не би желела да доведе свог савезника у незгодан положај“, објашњава стручњак.

Јачања веза Кине и Русије претња по америчку хегемонију

Светов истиче да и посета Ванг Јиа Москви говори о даљем јачању веза две земље.
„Чињеница је да су неки проблеми важни и релевантни за обе земље, укључујући, рецимо, слабљење долара и прелазак на јуане и рубље у међусобним обрачунима“, констатује саговорник Спутњика.
Према мишљењу руског политиколога Владимира Шаповалова, Вашингтон страхује од даљег јачања веза између Руске Федерације и Кине јер блиско партнерство између ове две земље за Сједињене Државе носи опасност од губљења глобалног лидерства.
„За Сједињене Државе руско-кинеско пријатељство представља озбиљан ризик по светску хегемонију коју су Американци градили деценијама, као и претњу униполарном свету. Ако Русија и Кина буду координисано деловале, штитиле своје интересе и подржавале једна другу, формат глобалног светског поретка, изграђен на диктату Сједињених Држава и грубом кршењу права других земаља, више неће моћи да постоји“, објашњава стручњак.
Са овом оценом слаже се и Светов. Према његовим речима, јачање веза између Пекинга и Москве негативно утиче на доминацију Вашингтона у свету.
„Ове две земље не признају светско лидерство Американаца. Они не желе да Сједињене Државе другим земљама диктирају услове које сматрају исправним. Русија не планира више да толерише хегемонију САД. У свету је потребно да постоји неколико центара моћи, а међу тим земљама су Русија, Кина, Индија, Бразил и Јужна Африка“, наглашава Светов.
На питање да ли ће Сједињене Америчке Државе наставити с покушајима да униште блиске односе Русије и Кине, Светов каже да се ова могућност не искључује.
„Они то покушавају ширењем разних дезинформација. И наставиће то да раде посебно ако осете реалну претњу и почну да губе светску домининацију“, констатује стручњак.
Портпарол Министарства иностраних послова Кине Ванг Венбин изјавио да оружје у Украјину испоручују Сједињене Америчке Државе, а не Кина. Према његовим речима, Вашингтон би требало да прекине са ширењем дезинформација и пребацивањем одговорности на друге.
„САД континуирано снабдевају оружјем Украјину, а не Кина. САД немају право да издају наређења Кини, такође, никада не́ћемо прихватити наредбе, па чак ни претње и притиске САД на тему руско-кинеских односа. Политика Кине о украјинском питању своди се на једну фразу - промовисање примирја и учеш́ће у спровођењу преговора“, изјавио је дипломата.
Он је навео да је целокупној светској јавности јасно ко позива на дијалог за мир, а ко долива уље на ватру и провоцира конфронтације.
„Позивамо САД да озбиљно преиспитају своје акције и поступке, да примењују више практичних корака за решавање ситуације и олакшавање мировних преговора и да престану да пребацују одговорност и шире лажне информације“, додао је кинески дипломата.
Ванг Венбин је подвукао да ц́е Кина и даље бити на страни дијалога и мира, као и да ц́е играти конструктивну улогу у решавању ситуације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала