- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Руска легенда у тешком стању: „Имао је други мождани удар“

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаРепетиция ледового спектакля Ильи Авербуха "Ромео и Джульетта"
Репетиция ледового спектакля Ильи Авербуха Ромео и Джульетта - Sputnik Србија, 1920, 21.02.2023
Пратите нас
Олимпијски шампион у уметничком клизању Роман Костомаров имао је други мождани удар, потврдио је извор за агенцију РИА Новости. После серије позитивних вести у вези са динамиком опоравка прослављеног спортисте, из Русије поново стижу узнемирујуће вести.
Познати клизач наставља да се бори за живот у московској болници Комунарка. Међутим, протеклих дана, почеле су да стижу нове непријатне вести у вези са здравственим стањем Костомарова. Имао је други мождани удар.
„По други пут је доживео мождани удар, налази се у озбиљном стањи“, рекао је извор.
Нешто раније, објављено је да спортиста има хематом на једном делу мозга. Пре тога, олимпијски шампион је био подвргнут операцији у којој су му ампутирали део ноге, као и по неколико прстију на рукама.
Спортски доктор Александар Јаблуновски објаснио је зашто је Костомаров имао нове компликације на мозгу.
„Ако претпоставимо да је била вирална инфекција, која је захватила плућа и створила проблеме са тромбом, онда не настрада само микроциркулација у удовима. Исти капилари се налазе и у срцу и плућима, као и у мозгу. Шлогови су много извеснији у случају недостатка кисеоника. Тада је нарушена циркулација, нема довољно кисеоника и ткиво у свим органима умире, мође и да прсне. Код срчаног удара, јавља се руптура при срцу, а код можданог при врху мозга. Уколико је ово случај, лекарима није пријатно“, оценио је доктор.
Денис Протсенко, главни доктор у Комунарки који се бори за живот Костомарова заједно са групом најбољих московских лекара, пре неколико дана је приметио позитивну динамику опоравка клизача.
„Повратио је функцију бубрега. Постоје проблеми са плућима и радом срца. Код такве инфекције, не постоји орган који није захваћен. И заиста желим ода верујемо да ће се наставити динамика опоравка, иако су било какве прогнозе незахвалне. У последњих пар дана, Роман самостално дише, али ситуација може да се промени“, рекао је Протсенко.
И Оксана Домнина, супруга Костомарова, је уверена у опоравак и каже да се Роман „поново родио“, после чињенице да је остао жив захваљујући чуду које су извели доктори. Нажалост, позитивна динамика опоравка је прекинута и олимпијски шампион се опет нашао на ивици смрти.
Костомарово стање је почело да се погоршава током новогдишњих празника док је учествовао у представи на леду „Чаробњак из Оза“. Она је одржан на изузетно ниској температури од чак -25 степени Целзијуса.
У ноћи 10. јануара Костомаров је хоспитализован у московској болници Комунарка. Доктори су га ставили на респиратор и увели у вештачку кому. Олимпијски шампион је такође прошао процедуре вештачког допремања кисеоника у крв.
Роман Костомаров - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
СПОРТ
Руски шампион преживео агонију: „Чудо је што је жив“
Роман Костомаров  - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
СПОРТ
Руска легенда у тешком стању после друге операције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала