- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Литвански председник предлаже Бајдену да у балтичким земљама буду размештени системи "хајмарс"

© AP Photo / Bullit MarquezАмерички реактивни систем ХИМАРС
Амерички реактивни систем ХИМАРС - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Председник Литваније Гитанас Науседа изјавио је да је америчком председнику Џозефу Бајдену предложио да у балтичким државама, на ротационој бази, буду размештени системи надзора ваздушног простора, борбени хеликоптери и вишецевни бацачи ракета „хајмарс“.
Он је тај предлог изнео током састанка Бајдена са представницима тзв. Букурештанске деветорке у Варшави.
„Покренуо сам питање о најважнијим помоћним средствима, а то су и системи за надзор ваздушног простора и борбени хеликоптери и системи ‘хајмарс’. Све то је сада тешко набави имајући у виду наше финансијске могућности, али би могло да се размести у балтичким земљама на ротационој бази. То је наш предлог савезницима и надам се да ћемо моћи да идемо у том правцу“, преноси речи литванског председника портал ЛРТ.
Према његовим речима, лидери „Букурештанске деветорке“ разговарали су са Бајденом о првој линији одбране НАТО на источном крилу, испуњавању обећања са самита у Мадриду и неопходности да се Украјини, после самита у Виљнусу овог лета, пошаљу јаснији сигнали да се приближава чланству НАТО.
На састанку су учествовали лидери Бугарске, Мађарске, Естоније, Литваније, Летоније, Пољске, Румуније, Словачке и Чешке.
Британски војници на војним вежбама у Естонији - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
РУСИЈА
Да ли је Естонија изабрана да изазове рат Запада са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала