- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: „Мировни планови“ Запада и Украјине своде се на капитулацију Русије

© AFP 2023 / TIMOTHY A. CLARYСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Западне земље су већ дуги низ година циљано припремале Украјину за рат против Русије, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја, говорећи на специјалној седници Генералне скупштине светске организације о Украјини.
„Захваљујући познатим открићима низа пензионисаних западних лидера, данас нема сумње да је под окриљем Минских споразума које је одобрио Савет безбедности (УН), Запад циљано припремао Украјину за рат против Русије“, рекао је Небензја.
Према његовим речима, „мировни планови“ западних земаља и Украјине своде се на капитулацију Русије.
„То је свима одавно јасно, а о реалном односу кијевског режима према преговорима красноречиво сведочи закон који је украјински председник (Владимир Зеленски) потписао у септембру прошле године, а којим се забрањују преговори са руским руководством“, истакао је дипломата.
Он је додао да су лицемерне изјаве да је Русија уништила глобални систем безбедности.
Према његовим речима, Русија је упозоравала да је недопустив војни развој територије суседне Украјине од стране колективног Запада, „што је створило директну претњу нашој националној безбедности“.
„Али, Запад је изнова показивао дрско занемаривање руских забринутости настављајући да приближава војну инфраструктуру НАТО-а нашим границама“, приметио је Небензја.
„Изјаве низа земаља да је Русија крива за уништење регионалног и глобалног система безбедности су лицемерне“, нагласио је он.
Како је истакао, сада западне колеге то радије не помињу, али је Русија крајем 2021. године изнела низ конкретних иницијатива за деескалацију и изградњу поверења на евроатлантском простору.
„Предлагали смо Сједињеним Америчким Државама и НАТО-у да потпишу споразуме о безбедносним гаранцијама. Тиме смо дали шансу дипломатији. Али ову шансу су САД и њихови савезници арогантно одбацили. Глатко су одбили чак и да разговарају о нашим иницијативама, које би, да су имплементиране, омогућиле да се избегне оно што данас видимо“, закључио је он.
Како је навео, Русија посматра ситуацију око Украјине као рат против колективност Запада.
„Што се тиче наше земље, ми све ово доживљавамо као рат са Западом за опстанак за будућност наше земље, за нашу децу, за наш идентитет“, рекао је Небензја.
Небензја је оценио да разговор о решавању украјинске кризе треба да се води не са Кијевом, већ између Русије и колективног Запада, пре свега са Сједињеним Америчким Државама.
Потрага за решењем целе ове ситуације, која прети најнегативнијим последицама по цело човечанство у случају директног сукоба Русије и НАТО-а, више не би требало да буде између Русије и Украјине, већ између Русије и колективног Запада – пре свега Вашингтона, који стоји иза кијевског режима“, нагласио је Небензја.
„Спремни смо да тражимо озбиљно дугорочно дипломатско решење за ову кризу и више пута смо о томе говорили. Наши противници још се нису опоравили од узалудних илузија о могућности да поразе нуклеарну силу. Стога војним путем морамо елиминисати разлоге које су нас натерали да пре годину дана покренемо специјалну војну операцију“, нагласио је он.
Говорећи о нацрту западне резолуције у Генералној скупштини УН о Украјини, Небензја је рекао да он остаје антируски и штетан.
Према речима руског амбасадора, током протекле године „западном табору је постало много теже да мобилише земље-чланице УН за подршку свом крсташком рату против Русије“.
„О томе сведочи и окаљани нацрт резолуције поднет на гласање, који остаје антируски и штетан“, рекао је Небензја.
Он је нагласио да су „шансе да се добије подршка за нешто садржајније у условима боље информисаности земаља-чланица много мање“.
Руски дипломата позвао је Генералну скупштину да подржи амандмане које је предложио Минск на западни нацрт резолуције о Украјини.
Он је оценио да резолуција о којој ће гласати Генерална скупштина УН неће допринети преласку на „мирно решење противречности између Русије и Запада које су ескалирале пре годину дана“.
„Може ли се исправити ова ситуација и спречити Запад да користи овај документ у своје сврхе“, упитао је Небензја, напомињући да се многе земље-чланице УН „суочавају са најтежим притисцима и уценама Вашингтона и његових савезника“.
„Може! Да бисте то урадили, морате подржати уравнотежавајуће амандмане које је представио белоруски колега. Уколико амандмани буду одбијени и документ остане онакав какав је сада, једностран и одвојен од стварности, позивамо све да гласају против нацрта резолуције“, рекао је дипломата.
Говорећи о експлозијама на гасоводима „Северни ток“, Небензја је рекао да ће за ове инциденте морати да се одговара.
„У међувремену, умешаност Запада у сукоб из индиректног све више прераста у директан, а последице тога су свуда уочљиве: од прехрамбене и енергетске кризе изазване западним санкцијама, до дизања у ваздух ‘Северног тока’, за шта ће у сваком случају морати да се одговара“, констатовао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала