Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Норвешка затвара амбасаду у Приштини

© Sputnik / Александар Виљф / Уђи у базу фотографијаОсло
Осло - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Норвешка је одлучила да затвори своју амбасаду у Приштини до 31. јула ове године. Сви грађани јужне српске покрајине који немају српско држављанство и пасош визу ће добијати преко интернета и ВФС Глобал система како се издају визе последњих месеци.
Осим на Космету, Норвешка је најавила да ће затворити своје амбасаде и у Словачкој, Шри Ланки, Мадагаскару и Генерални конзулат у Хјустону (САД), преноси "Политика".
„Никада није лако одлучити да се затворе норвешке мисије. Оваква затварања утичу на животе постављених норвешких дипломата и имају још веćе последице по особље запослено у земљи. Али ми имамо одговорност да користимо наше ресурсе на начин који нам омогуćава да заштитимо норвешке интересе што је могуће ефикасније”, навели су у Министарству спољних послова Норвешке. Додају да ће дипломатске односе са Мадагаскаром, Словачком и Шри Ланком и Косметом решавати кроз алтернативне аранжмане.
Одлука да Осло затвори своју амбасаду у Приштини је изненадила албански интелектуални, али и политички врх јер се сматра да је Норвешка поуздан партнер тзв независности Косова. Ова информација добија додатно на тежини ако се зна да су у току озбиљни притисци САД и ЕУ да привремене приштинске инсититуције коначно формирају Заједницу српских општина.
Везе Норвешка и тзв. Косова су интензивније последње две године када је за премијера изабаран Албин Курти који свако слободно време користи да посети породицу (жену и дете) у Норвешкој. Последњих неколико месеци, Курти се приликом одласка у ову земљу на северу Европе често тајно састајао са представницима НАТО и норвешке обавештајне службе. Албанске опозиционе партије на Косову и Метохији му највише замерају што је увек одлазио „по мишљење” када су се догађале озбиљне ствари, пре свега на северу покрајине, када су рецимо биле постављене барикаде.
Да су везе Норвешке и тзв. Косова прилично јаке сведочи и чињеница да је наводни министар војни Космета Арменд Мехај има двојно држављанство. Као дете је емигрирао у Норвешку где је завршио Колеџ Бјеркнес у Ослу. Током своје каријере у војсци Норвешке, био је стациониран на Косову и Метохији као део КФОР-а, а био је и у мировним мисијама НАТО-а у Авганистану и Ираку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала