- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Бугарске опонентима: Не треба гледати нашу армију као донатора за украјинску војску

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Бугарској политичкој класи недостају разумевање и консензус у питању реалне улоге и представе о развоју оружаних снага земље, изјавио је председник Бугарске Румен Радев након конференције посвећене анализи стања бугарске армије.
Према његовим речима, предавање оружја Украјини не може да утиче на процес модернизације бугарске армије у оквирима трилатералних уговора, када земље НАТО-а предају Украјини своје старо оружје и у замену добијају новије.
„Недопустиво је да у условима тако изузетно сложене безбедности приличан број политичких партија гледа на наше оружане снаге не као на гарант територијалне целовитости и безбедности земље, него као на донатора Оружаних снага Украјине. То је једино што их интересује када је реч о бугарској армији – како је она под хитно дужна да испоручи своје оружје. Ја могу да кажем да та мантра која се намеће - да ће захваљујући давању старог руског наоружања, видите, веома брзо бити решени проблеми модернизације наоружања – дубоко неодржива“, изјавио је шеф државе.
Раније је копредседник коалиције „Демократска Бугарска“ Христо Иванов предложио да се Украјини предају системи С-200, како би се затим модернизовале оружане снаге Бугарске уз помоћ средстава из америчког фонда.
Румен Радев је раније у више наврата критиковао позиве да се Украјини достави оружје из залиха бугарске армије. Прошле седмице је шеф државе осудио политичаре који „ништа не разумеју када је реч о војним питањима, али покушавају да увуку земљу у ескалацију над којом немају контролу“.
Председник Бугарске Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Специјална операција у Украјини
Радев: Неки политичари увлаче Бугарску у ескалацију над којом немају контролу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала