- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

И Савет федерације усвојио Путинов предлог

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Савет федерације Русије једногласно је усвојио закон о суспензији учешћа Русије у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
Руски председник Владимир Путин поднео је документ на разматрање Државној думи Русије, а посланици су га већ подржали.
Нацрт федералног закона предвиђа да Русија суспендује Споразум између Русије и САД о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања који је потписан у Прагу 8. априла 2010. године, наводи се у тексту образложења закона.
Како је прецизирано, одлуку о одмрзавању учешћа Русије у споразуму моћи ће да донесе руски председник.
Закон ступа на снагу након званичног објављивања.
Претходно су ресорни комитети Државне думе Русије за међународна питања и одбрану препоручили усвајање закона о обустављању чланства Русије у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
Председник Русије Владимир Путин поднео је иницијативу доњем дому Федералне скупштине. Документ ће данас размотрити Савет федерације.
Руски председник Владимир Путин одржао је 21. фебруара традиционално обраћање Федералној скупштини. Он је том приликом саопштио да Русија обуставља своје учешће у споразуму СТАРТ, али да не излази из њега. Путин је истакао да нуклеарне арсенале н немају само САД са којима је потписан споразум, него и земље НАТО-а попут Француске и Велике Британије.
СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Шта је све Путин поручио у историјском обраћању Федералној скупштини погледајте у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала