- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Скептици су били у праву“: Маске на лицу не штите од вируса, тврди нова велика научна студија

© AP Photo / Claudio Furlan/Lapresse via APЖена у Италији ставља заштитну маску на лице
Жена у Италији ставља заштитну маску на лице - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
Пратите нас
Ношење маски на лицу можда је помогло мало или није помогло ништа у спречавању ширења ковида-19, закључено је у великом научном истраживању које је водило 12 научника из различитих земаља.
У научној студији, коју је предводио Том Џеферсон, епидемиолог са универзитета Оксфорд, учествовали су научници са угледних универзитета из САД, Италије, Саудијске Арабије, Аустралије и Канаде. Они су, у раду који је објавила позната научна база података „Кокрејн лајбрари“, анализирали налазе 78 научних студија како би испитали да ли су „физичке мере“, као што су ношење маски на лицу или прање руку, смањиле ширење респираторних вируса.

Маске мало или никако не помажу

Када је у питању поређење ношења и неношења медицинских/хируршких маски, студија је утврдила да „ношење маски можда прави малу или никакву разлику када је у питању број људи који ће се заразити респираторним болестима налик грипу или ковиду“, а ти подаци засновани су на девет студија у којима је учествовало готово 277.000 испитаника. Такође, ово поређење готово је идентично и када су у питању позитивни резултати на вирус потврђени лабораторијским текстом (шест студија, 13.919 људи).
Студија се бавила и поређењем ефикасности медицинских/хируршких маски са Н95 маскама. Научници су такође утврдили да „ношење Н95 респираторних маски прави малу или никакву разлику када је у питању колико ће се људи заразити грипом, болестима налик грипу или респираторним обољењима“.
Научници наводе да се ефикасност маски не повећава чак ни у комбинацији са другим мерама, као што је често прање руку.
Научници су проучавали податке 78 студија које су спровођене у земљама са различитим друштвеним и економским статусом. Подаци тих студија прикупљани су током пандемије свињског грипа 2009. године, током година када није било епидемија, затим током епидемије грипа 2016. године и пандемије ковида-19.

Амерички медији: Скептици су били у праву

Амерички медији опширно су се бавили овом студијом, па тако „Њујорк тајмс“ пише да се ради о „најригорознијој и најсвеобухватнијој анализи научних студија спроведених о ефикасности маски у смањењу ширења респираторних болести, укључујући ковид-19“ и додаје да су закључци те студије недвосмислени – нема доказа да маске праве било какву разлику.
„Они скептици који су се противили обавезном ношењу маски и били бесно исмејавани као кретени и повремено цензурисани као „дезинформатори“ – били су у праву. Мејнстрим стручњаци и медији који су подржавали обавезно ношење маски су погрешили. У бољем свету, требало би да ова друга група призна своју грешку, заједно са знатним физичким, психолошким, педагошким и политичким трошковима“, пише колумниста „Њујорк тајмса“ Брет Стивенс.
„Њујорк пост“ такође пише о овој студији, доводећи питање одлуке америчког Центра за контролу болести, на основу којих је у неким државама САД наметано обавезно ношење маски. Тај лист, међутим, наводи да студија има и неких мањкавости, попут тога да нема довољно рандомизованих научних испитивања која се баве ефикасношћу маски.
Тиодоровић: Да се ја питам, казна за неношење маске била би 50.000 динара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала