- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тенк Т-72Б у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Херсона оборен украјински авион Су-25

Пратите нас
У току је 364. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Борбе се већ воде практично у центру Артјомовска. Украјинске снаге су системима "хајмарс" гађале Доњецк, Макејевку, Маријупољ. Кремљ неће објавити стенограм разговора лидера „Нормандијске четворке“, који су се одвијали иза затворених врата током припреме „Минска-2“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:37 22.02.2023
Сједињене Америчке Државе још увек не могу да наведу тачне рокове испоруке тенкова „абрамс“ Украјини, саопштила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг на брифингу.
„Немам конкретан датум. То је нешто за шта ће бити потребно време за склапање уговора. Тако да у овом тренутку немам тачан датум“, рекла је она, коментаришући рокове испоруке тенкова.
19:47 22.02.2023
19:03 22.02.2023
Мађарски парламент гласаће о ратификацији чланства Финске и Шведске у НАТО од 6-9. марта, произлази из распореда заседања објављеном на сајту скупштине.
Мађарска и Турска су једине две чланице Алијансе које још нису ратификовале овај документ.
18:43 22.02.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски у оквиру „формуле мира“ предлаже да се Русија повуче са Крима и из Донбаса и плати репарације – под таквим условима разговор је немогућ, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„(Владимир Зеленски) је почео да поставља ултиматуме, представљајући их као мировне иницијативе. Последња од њих је 10 тачака ‘формуле мира’. Ниједна од њих нема апсолутно никаквих додира са реалношћу. Предлажу нам да положимо оружје, одемо са Крима, из Донбаса и Приазовја, платимо репарације и одемо на суд. Наравно, под таквим условима разговор је немогућ“, наводи се у одговору Захарове на питање медија објављено на сајту руског Министарства спољних послова.
17:23 22.02.2023
Русија спремна за контраофанзиву у Запорошкој области
Русија је спремна за контраофанзиву у Запорошкој области, као и за одбрану Енергодара свим средствима, изјавио је за Спутњик вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.
„Увек видимо ову могућност и спремамо се за њу. Хвала Богу, сада није лето када нисмо имали довољно (муниције), пукови су били опремљени 15 одсто. Данас је комплетирано свих 100 одсто. Спремни само да дочекамо непријатеља потпуно наоружани и спремни смо за контраофанзиву. Чекамо команду од највишег војног руководства“, рекао је Балицки одговарајући на питање о вероватноћи контраофанзиве руских трупа у Запорожју.
Он је додао да су трупе спремне да бране Енергодар свим могућим и расположивим средствима.
„Имамо пук за радиохемијску заштиту који је спреман да почне са радом у случају најнепредвиђених околности. Због тога данас не видимо велике претње. Али припремамо се, као што и треба“, закључио је он.
16:38 22.02.2023
Амбасадори Европске уније у среду нису успели да се договоре око десетог пакета санкција Русији, преговори ће се наставити у четвртак поподне, јавила је агенција Ројтерс.
„Земље ЕУ нису успеле да се договоре око десетог пакета санкција. Остаје низ питања, конкретно у вези са обавезом извештавања о имовини руских олигарха у Европи. Додатни преговори биће одржани у четвртак“, наводи агенција.
16:26 22.02.2023
Специјалне службе Русије пронашле су двадесетак сандука са муницијом и неколико десетина митраљеза „калашњиков“ у скровишту у Енергодару у оквиру противтерористичких мера, саопштио је новинарима портпарол службе.
15:17 22.02.2023
Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да је одлука Москве о обустављању учешћа у Споразуму СТАРТ 3 велика грешка, преноси пул новинара који прати активности Беле куће.
„На питање новинара пре састанка ‘Букурештанске деветорке’ председник Бајден је одговорио да је одлука Владимира Путина о обустављању учешћа у СТАРТ 3 велика грешка“, написао је на Твитеру новинар ТВ Си-Би-Ес Ед О`Кифи.
14:03 22.02.2023
Командант Здружених снага украјинске војске Сергеј Најев изјавио је да се Кијев према за офанзиву.
"Што се тиче наше офанзиве: спремамо војску, али када ће се то десити – остаје тајна", рекао је Најев у интервјуу "Укринформ".
Раније је шеф украјинске војно-обавештајне службе Кирил Буданов наговестио да ће се одлучујуће битке у Украјини одвијати од средине до краја пролећа.
Коментаришући ситуацију на граници са Белорусијом, он је напоменуо да ће у случају повећања броја руских и белоруских трупа у њеној близини, то учинити и Кијев.
11:57 22.02.2023
Начелник главног обавештајног одељења украјинског Министарства одбране Кирил Буданов рекао је да Украјина треба да створи безбедносну зону дуж границе са Русијом од 1991. године у ширини од 40 до 100 километара.
„Морамо створити услове за зону безбедности око наше границе. Како то постићи – постоји много опција“, рекао је Буданов у интервјуу за украјинско издање Форбс.
11:04 22.02.2023
Главно са брифинга Министарства одбране Русије:
◾Добровољачки одреди уз подршку Тулске ваздушно-десантне дивизије настављају успешну офанзиву у Доњецком правцу;
◾Губици Оружаних снага Украјине у подручју Красног Лимана износили су више од 135 војника дневно;
◾Руска војска је ликвидирала више од 40 украјинских војника у подручју Купјанска;
◾Губици Оружаних снага у подручју Доњецка достигли су 250 убијених и рањених људи;
◾Ваздушно-десантне снаге Русије извеле су напад на погон за производњу и поправку минобацача великог калибра и муниције за Оружане снаге Украјине у граду Суми;
◾Снаге ПВО Русије су обориле 9 пројектила система "хајмарс" и десет беспилотних летелица украјиснек војске;
◾Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције 68. пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине у подручју Катериновка ДНР;
◾Оружане снаге Русије погодиле су привремену базу страних плаћеника у подручју Мемрика у ДНР.
10:27 22.02.2023
Борбе се већ воде практично у центру Артјомовска, рекао је саветник вршиоца дужности председника Доњдцке Народне Републике Јан Гагин.
Артјомовск се налази у делу ДНР који контролишу кијевске власти, северно од Горловке. Ово је важно транспортно чвориште за снабдевање украјинске војске.
Потпредседница Владе Украјине Ирина Верешчук позвала је у петак становнике Артјомовска да што пре напусте град. Украјински медији су писали да се већ евакуише архивска документација државних институција.
10:22 22.02.2023
САД ће испоручити Украјини модификоване бомбе Jdam-ER, дугог домета које се наводе уз помоћ ГПС, пише Блумберг.
Пентагон није званично саопштио да ће се у новом пакету војне помоћи, вредном 1,85 милијарди долара, наћи и модификоване бомбе. Како су навели, послаће "прецизну муницију за авијацију". Два извора агенције су потврдила да ће и ове бомбе бити у склопу пакета.
У чланку се наводи да се Jdam-ER могу инсталирати на ненавођене пројектиле, тежине од петсто до две хиљаде фунти.
„Након што је бачена, бомба отвара крила, што јој омогућава да лети на удаљености до 72 километра и утростручује домет лета почетног пројектила“, закључује се у тексту.
Русија је упозорила да западна војна помоћ не слути добро Украјини и само продужава сукоб, а транспорт страним оружјем ће постати легитимна мета руске војске.
09:41 22.02.2023
Четири експлозије су одјекнуле у Харкову.
07:35 22.02.2023
Експлозије у Дњепропетровској и Сумској области. Објављена ваздушна узбуна.
07:28 22.02.2023
Јединице Оружаних снага Украјине, стационирани у Артјомовску (украјински назив – Бахмут) у ДНР, користе територију једног од великих индустријских предузећа у граду да сакрију своје наоружање, опрему, муницију и људство, саопштио је потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.
„У једном великом индустријском предузећу, које се налази у северном делу града Артјомовска, инжењерска техника непријатеља подиже фортификационе објекте“, рекао је он.
Марочко је напоменуо да на овај начин украјинска војска покушава да омете напредовање руске војске.
"Комуникације у индустријској зони служе за повезивање објеката и безбедно кретање између њих“, нагласио је он.
07:19 22.02.2023
Током ноћи украјинска војска је отворила ватру из система Град на Макејевку. На мети је био и Доњецк. Реаговала је руска ПВО.
07:18 22.02.2023
Група „Вагнер“ наставља успешну офанзиву северно од Артјомовска, у правцу Берховке и Јагодног. Делови Оружаних снага Украјине пружају отпор дуж целе линије фронта.
07:16 22.02.2023
Кремљ неће објавити стенограм разговора лидера Русије, Украјине, Француске и Немачке, који су вођени у „нормандијском формату” током припрема „Минска-2”., рекоа је руским медијима портпарол председника Руске Федерације Дмитриј Песков.
Он је истакао да се дискусија одвијала иза затворених врата.
„Ми то практично никада не радимо и нећемо ни сада“, рекао је он.
Представник Кремља је изнео мишљење да је Владимир Путин, за разлику од осталих учесника „нормандијског формата“, учинио све да се спроведу Мински споразуми.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала