- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блумберг: Европска унија „изгубила“ руске милијарде

CC0 / Pixabay / Новчанице од 500 евра
Новчанице од 500 евра - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Власти ЕУ имају поуздане податке о замрзавању 36,4 милијарде долара руске имовине, док се њихов укупан износ на рачунима у ЕУ процењује на 258 милијарди долара, преноси Блумберг позивајући се на документе.
Правна служба ЕУ саопштила је да закони Уније дозвољавају улагање замрзнутих средстава и коришћење средстава за помоћ Кијеву, али званичници морају прво да утврде колика је имовина руске Централне банке и друга замрзнута средства повезана са руском државом. Ова одредба је садржана у документу који је прослеђен земљама-чланицама почетком месеца, када је био одржан састанак лидера ЕУ са Владимиром Зеленским у Бриселу.
На основу информација из извештаја руске Централне банке о управљању девизном имовином и златном за 2022. годину, може се говорити о 258 милијарди долара на европским рачунима, наводи се у документу. Тренутно су земље ЕУ пријавиле замрзавање руске имовине у износу од 36,4 милијарде долара, али се та цифра још увек процењује.
Раније је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да је ЕК предложила стварање посебне структуре за управљање замрзнутим средствима Руске Федерације. Према подацима ЕК, губици Украјине током сукоба износили су око 600 милијарди евра. У саопштењу се указује да је Запад блокирао око 300 милијарди евра имовине Централне банке Русије и 19 милијарди евра приватних средстава руског бизниса. Према речима фон дер Лајенове, „након укидања санкција, ова средства могу бити искоришћена да Русија у потпуности надокнади штету која је нанета Украјини“.
Званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова назвала је крађом замрзавање руске имовине у Европи, уз напомену да ово није први пут да ЕУ циља, не само на приватне фондове, већ и на руска државна средства.
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
РУСИЈА
„Спремни за најгоре“: Светске централне банке покуповале све злато
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала