- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Додон упозорио Кијев: Сваки корак против Придњестровља сматраће се агресијом на Молдавију

© Sputnik / Сергей КузнецовРуски мировњаци на контролном пункту у Придњестровљу
Руски мировњаци на контролном пункту у Придњестровљу - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Било какве акције Кијева против непризнатог Придњестровља могу се сматрати агресијом на Молдавију, сматра бивши председник те земље Игор Додон.
„Сами ћемо пронаћи решење за Придњестровље. То је наша земља и ми ћемо мирно решити тај проблем. Не тако како Украјинци желе – увођењем трупа и тако даље. Сваки корак Украјине у правцу Придњестровља сматраће се агресијом против Молдавије“, написао је Додон на Телеграму.
Он се такође обратио Украјинцима и позвао их је да решавају своје проблеме уместо да покушавају да помогну Молдавији.
Копредседавајући Заједничке контролне комисије (колективног руководећег органа мировне операције) из Придњестровља Олег Бељаков рекао је за Спутњик да су у непризнатој републици спремни да адекватно одговоре на све провокације.

„Упозорења која су се појавила веома су забрињавајућа. Наши безбедносни органи прилично добро сарађују, мирно и уравнотежено процењују ситуацију око републике. Ако неко рачуна на панику – међу становницима и припадницима безбедносних структура Придњестровља тога нема. Понављам да је заједничка мировна операција у региону, која има међународни статус, поуздан гарант мира и безбедности. Сваки напад на мировне снаге сматраће се злочином за који нема оправдања“, рекао је Бељаков.

Раније је Министарство одбране Русије саопштило да кијевски режим припрема оружану провокацију против Придњестровља. Као изговор за напад Кијев планира да инсценира „офанзиву руских трупа“ са територије Придњестровља. Да би то реализовали, украјински диверзанти ће обући руску војну униформу, упозорава руска војска.
На територији Придњестровља налази се оперативна група руских трупа – она је наследила 14. комбиновану армију која је после распада СССР-а прешла под јурисдикцију Русије. Главни задаци оперативне групе су мировна мисија и заштита једног од највећих складишта муниције у Европи које се налази у придњестровском селу Колбасна, у близини границе са Украјином.
Придњестровље, у коме су 60 одсто становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија придружити Румунији. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.
Украјински војник на положају на контакт-линији у Доњецкој области на истоку Украјине - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
РУСИЈА
Руска војска упозорава: Кијев припрема провокацију против Придњестровља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала