- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филхармонијска Тоска под свећама, уз црквена звона, оргуље и топове

© Фото : Марко ЂоковићПроба Београдске филхармоније - Тоска
Проба Београдске филхармоније - Тоска - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Филхармонијски спектакл, чувена опера „Тоска“, под диригентском палицом Габријела Фелца, биће изведена 24. фебруара под свећама на сцени Коларчеве задужбине.
Поред врхунске међународне поделе као што су Елизабет Тајге, Едуардо Аладрен и Мандла Мнедебеле, у припреми овог подухвата учествовало је око 200 људи, како на сцени тако и иза ње.

Атмосфера мрачног и опасног Рима

Три чина и 357 страница једне од најлепших оперских партитура, Габријел Фелц и Београдска филхармонија припремају са великом страшћу.
© Фото : Марко ЂоковићФилхармонијска Тоска под свећама, уз црквена звона, оргуље и топове
Филхармонијска Тоска под свећама, уз црквена звона, оргуље и топове - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Филхармонијска Тоска под свећама, уз црквена звона, оргуље и топове
Публику очекује сценска екстраваганција и редак куриозитет - режија Александра Николића дочараће атмосферу мрачног и опасног Рима из 1800.тако што ће филхармонијска представа бити осветљена само свећама.
Галерије Коларца постају Римска црква Сант Андреа у првом, палата Фарнезе у другом и замак Сант Анђело у трећем чину.
“Београдска филхармонија има моје огромно поштовање због своје посвећености, брзине и жеље да учи и напредује. У рекордном року смо припремили ову круну оперске литературе која је новитет у репертоару оркестра. Филхармонијска Тоска ће бити спектакуларни догађај, најпре јер је изводи најбољи оркестар у земљи, затим због међународне поделе улога која је прворазредна, уз ефектну сценографију која ће натерати публику да три чина прати без даха, тако да уопште није чудно да је наша концертна представа потпуно распродата”, каже шеф-диригент Габријел Фелц.

Љубавна прича са упечатљивом музиком

Иако је радња на први поглед сконцентрисана на љубавну причу Тоске са сликаром Каварадосијем, доминантан је политички заплет из доба Наполеонове окупације.
© Фото : Марко ЂоковићАлександар Николић и Габријел Фелц на проби "Тоске"
Александар Николић и Габријел Фелц на проби Тоске - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Александар Николић и Габријел Фелц на проби "Тоске"
Популарност „Тоске“ лежи у драмском заплету, снажној и упечатљивој музици и великом оркестарском апарату употпуњеним црквеним звонима, оргуљама, али и звуцима топова.
Поред сопрана Елизабет Тајге у улози Тоске, тенора Едуарда Аладрена као Марија Каварадосија и баритона Мандле Мндебелеа у улози барона Скарпије, ту су и Никола Баста (Ћезаре), Михаило Шљивић (црквењак), Синиша Радин (Сполета), Бранислав Станков (Шароне), Милан Обрадовић (стражар), Ленка Максимовић (пастир) као и два хора – мештовити хор РТС-а и Колибри.
У продукцији најексклузивнијег догађаја концертне сезоне Филхармоније учествује више од 200 људи - од сценографа, костимографа, шминкера, фризера, инспицијента, преко статиста, гардеробера и декоратера, све до ватрогасне бригаде која ће бити присутна према протоколу о заштитним мерама.
Финска виолинисткиња Елина Вахала - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
КУЛТУРА
Београдска филхармонија: од Концерта за птице до чувене Финландије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала