Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како Срби да открију тајне Кине – као што су Кинези упознали Србију

© Sputnik / Лола ЂорђевићЈа Чао Лу дочекује госте на штанду Кине
Ја Чао Лу дочекује госте на штанду Кине - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Српски знам само мало, али учим, надам се, желим да научим пуно више и хоћу у будућности, да своју земљу приближим Србима, као што смо успели да Србију приближимо Кини.
Ово каже за Спутњик, на савршеном српском, Ја Чао Лу, менаџер агенције која доводи туристе из Кине на Балкан. Кина је земља партнер Сајма туризма, на коме су се представиле још 32 државе.
После три године паузе због пандемије, од априла до јуна наша земља угостиће првих хиљаду туриста из Кине, што је за српску туристичку привреду изузетно важно. Пре короне Кина је била међу прве три земље по броју долазака из иностранства, са више од 150 хиљада гостију.
Ова земља до недеље 26. фебруара под куполама Београдског сајма има прилику да привуче српске туристе. Првог дана манифестације то јој успева захваљујући Ја Чао Лу која дочекује посетиоце.
„У Кини има много тога што треба видети, зато што наша цивилизација траје хиљадама година, имамо веома богату културу. Кина је велика земља, али Пекинг свакако издвајамо као дестинацију, а око њега има много градова које такође треба видети. Шенџен је стари град, треба видети његове споменике.Такође, ако одете на исток, обиђите фантастични Шангај, на југу издвојила бих и милионски Гванџоу“.
© Sputnik / Лола Ђорђевић44. Сајам туризма у Београду
44. Сајам туризма у Београду - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
44. Сајам туризма у Београду

Кина са српским ценама

Домаћица штанда Кине који има централно место на сајму, у Хали 1, каже да Срби углавном немају свест о томе да Кина нису само мегалополиси, већ и мали градови са богатом културом. Радује је да већина посетилаца зна да нису сви крајеви земље исти, да се толико разликују да се може говорити и о различитим културама.
„Велико је интересовање, али сви кажу да је скупо. Међутим, сада између Кине и Србије постоје два директна лета, то је велика предност за све туристе са Балкана. Из Београда можете директно за Пекинг или Тјенђин. Карте су тренутно релативно скупе, коштају око хиљаду евра, али ако буде више туриста из Србије и цене ће падати, могле би бити око 700, па и 600. Када стигнете у Кину, рецимо у Шангај, скупо је као у Паризу или Лондону, али у мањим градовима је много јефтиније, у селима је још јефтиније, цене су као у Србији, па и ниже“, каже Чао Лу.

Аранжмани скупљи и до 30 одсто

Посетиоце који су на Сајам дошли пре свега због попуста који екипа Спутњика није нашла, највише интересује летовање у Грчкој, Турској, Црној Гори, Шпанији, Италији, Бугарској и Египту. Када је реч о односу цене и квалитета, чини се да је овог лета најповољније отићи у Тунис, одлазак на било коју дестинацију скупљи је у односу на прошлу годину.
© Sputnik / Лола ЂорђевићНа овогодишњем Сајму туризма премијерно су се представили Камерун, Обала Слоноваче, Габон, Екваторијална Гвинеја и Намибија, Алжир и Бурунди
На овогодишњем Сајму туризма премијерно су се представили Камерун, Обала Слоноваче, Габон, Екваторијална Гвинеја и Намибија, Алжир и Бурунди
 - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
На овогодишњем Сајму туризма премијерно су се представили Камерун, Обала Слоноваче, Габон, Екваторијална Гвинеја и Намибија, Алжир и Бурунди
„Све је скупље, најмање 10 одсто, јер је дошло до померања цена на светском тржишту. Поскупела је храна, пиће, довоз робе, све услужне делатности, тако су и цене у свим хотелима порасле више од 10, а у појединим и до 30 одсто“, каже за Спутњик Душан Анастасов из агенције Биг Блу.

Скупо, али се путује као никад

Он додаје да, без обзира на поскупљење, људи путују, посебно у Европу, која се, како каже, прошле године поново отворила после пандемије. Путује се и на далеке дестинације, посебну пажњу посетилаца Сајма привлачи аранжман који кошта 2.300 евра, 14 дана, три земље -Азербејџан, Грузија и Јерменија.
„Тамо долазе они који су већ доста путовали, али се врате са великом импресијом, јер то су „туре ватре“, Азербејџан је богат вулканским активностима, лепа земља са пуно традиције, али и новитета. Баку је савршен, а манастире по Јерменији и Грузији наш човек треба да види“.
Наш саговорник каже да је, када је туристичка привреда у питању, тренутно на снази велика нелогичност, летови никад скупљи, а сви авиони пуни.
„Верујем да се народ ужелео путовања, па нека кошта шта кошта“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЗанатлија на штанду Туниса који је због односа цене и квалитета изузетно тражена дестинација
Занатлија на штанду Туниса - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Занатлија на штанду Туниса који је због односа цене и квалитета изузетно тражена дестинација

Светско чудо природе, у комшилуку

Да прави одмор у природи не мора да кошта много убеђује нас Петар Ћаласан из Парка природе Пива, Плужине. Додаје да они који иду летовање у Црну Гору морају да прођу кроз лепоту која може да се пореди са светским чудима природе на скупим далеким дестинацијама. Све чешће и свраћају, пре свега због рафтинга на Тари.

„Пива се на туристичкој мапи издвојила као место са адреналинским туризмом. Поред рафтинга, ту је и Пивско језеро, највећи резервоар питке воде на Балкану. Очекује вас крстарење језером, вожња кајака, вожња кануа, имамо најдужи зип лајн у Црној Гори, преко Пивског језера. Планински масиви Дурмитора, преко Биоча, Маглића, Волујака, сви су на преко две хиљаде метара надморске висине. Обележене планинарске стазе су такође много популарне међу гостима, а посебно локална традиционална кухиња“, каже Ћаласан.

Он додаје да је на путу до мора могуће направити паузу у неком од бројних еко и етно села. Пива нуди и класичан приватни смештај у апартманима.
Препорука свих туристичких радника са којима смо разговарали на Сајму је да се аранжман резервише на време, интересовање је толико да су већ попуњени термини за многе дестинације крајем јуна и почетком јула. Ко сачека лето, имаће сужен избор хотела, а летовање ће га и коштати више.
© Sputnik / Лола ЂорђевићРекламни пано за Рафтинг Таром на штанду општине Плужине из Црне Горе
Рекламни пано за Рафтинг Таром на штанду општине Плужине из Црне Горе  - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Рекламни пано за Рафтинг Таром на штанду општине Плужине из Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала