- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медији: Пољска полиција спровела „тајну операцију“ у Украјини

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски деминери током чишћења терена од неексплодираних мина у Нагорно-Карабаху
Руски деминери током чишћења терена од неексплодираних мина у Нагорно-Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Пољска је послала у Украјину полицијску јединицу како би обавила тајну операцију деминирања територије због недостатка деминера у украјинској војсци и немогућности да се пошаљу експерти НАТО-а због могуће негативне реакције Русије, пише „Виртуална Пољска“.
Мисија је почела након што су се украјинске власти обратиле земљама-чланицама Удружења атитерористичких јединица ЕУ (АТЛАС) са молбом да пошаљу деминере. Од 38 земаља, само се Пољска сложила.
По налогу министра пољског Министарства унутрашњих послова Мариуша Каминског направљен је Хуманитарни контигент полиције кога чине официри антитерористичких јединица који су се добровољно пријавили да учествују у операцији. Укупно се пријавило 98 људи.
Осим деминера, групу чине медицински радници и „припадници борбених група“ који чувају учеснике мисије. Они са собом воде и псе који су обучени да проналазе мине. Ова група је послата у Украјину почетком октобра и тамо је боравила око пет месеци.
Пољски хуманитарни контигент је деминирао више од 342 хиљаде квадратних метара, од којих 17,5 хиљада метара путева и неутралисали око две хиљаде опасних предмета. Пољски полицајци су били ангажовани у околини Кијева, Дњепра и других места. Током операције није повређен ни један члан мисије.
Током данашњег дана ће председник Пољске Анжеј Дуда и министар унутрашњих послова примити припаднике специјалне мисије.
Почетком септембра прошле године Министарство Украјине за ванредне ситуације је проценило да ће бити разминирано 185 хиљада квадратних километара. Површина се може упоредити са територијом Белорусије која износи 207, 6 хиљада квадратних километара.
„Тренутно смо захваљујући великим активностима у детаљној анализи успели да смањимо потенцијално опасну територију на 300 хиљада квадратних километара“, рекао је начелник Управе за пиротехничке радове и хуманитарно уклањање мина Олег Бондар.
Према подацима УН, од марта до новембра прошле године је неутралисано више од 150 хиљада експлозивних направа. Портпарол УН Стефани Трамбле је истакао да се на територији Украјине налази милион таквих експлозивних направа, као и да ће за деминирање бити потребно неколико деценија
Украјински војници  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Специјална операција у Украјини
Анджеј Дуда: Русија ће победити ако Кијев не добије оружје; Захарова: То ће само погоршати ситуацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала