- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Велика ствар за Србију“: Немачка компанија отворила „мега“ фабрику код Новог Сада

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICНемачка компанија „Континентал аутомотив Србија“ у Новом Саду
Немачка компанија „Континентал аутомотив Србија“ у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
Пратите нас
Компанија Континентал Аутомотив Србија отворила је данас у Каћу, код Новог Сада, своју другу фабрику која ће бити једна од највећих Континенталових фабрика у свету. Председник Александар Вучић је изјавио да је то веома значајна фабрика за српску привреду.
Вучић је истакао да ће се у Новом Саду правити историја, јер ће „мега“ фабрика Континентала бити центар трансформације аутомобилске индустрије.
Континентал је у своју "мега" фабрику, површине 30.000 квадратних метара производног, канцеларијског и магацинског простора, уложио око 140 милиона евра.
Вучић је обишао нову фабрику, а директор му је пренео да Континентал планира да уложи још 150 милиона евра и отвори 1.500 додатних радних места у наредне четири године.
Континентал је једна од најмоћнијих компанија у том сектору, рекао је Вучић и додао да смо се као земља показали у реализацији инвестиције као веома ефикасни.
"Они не долазе да ту буду неколико година већ трајно. Надам се да ће да остану заувек. Борио сам се данас да Континентал отвори један РНД центар у Нишу, видећемо", рекао је Вучић.
Представници Континентала су истакли да имају невероватан тим у коме су изузетни српски стручњаци.

„Морамо југ да направимо привлачнијим за инвеститоре“

Вучић је, после отварања нове фабрике Континентала, изјавио да ће влада морати двоструко да улаже јужно од Дунава и Саве како би се сви делови Србије изједначили по приходима.
Он је указао да су велики помаци што су плате знатно скочиле како у Новом Саду тако и у централној Србији, као и да ће се помаци тек видети.
„За југ Србије је то значајно. Ниш, Прокупље, Чачак, у Ваљеву ће се тек видети резултати шта смо радили, Поморавље, Подунавље, Браничевски део и сви други делови. Ту ћемо двоструко да улажемо да бисмо изједначили. Ако је на Врачару просечна плата 1350 евра, зашто би у Врању неко радио за 550“, рекао је Вучић.
Истакао је да због нижих трошкова југ Србије мора да се направи привлачнијим за инвеститоре.
„Ово говори којом брзином Србија напредује. Већа су примања а нисмо угрозили јавни дуг, први смо у региону и по примањима, остаје да повећамо пензије“, рекао је Вучић.
Председник Србије је навео и да ће предложити влади да одобри двоструке субвенције за инвеститоре јужно од Саве и Дунава како би тај део земље могао да иде у корак са Београдом и Новим Садом.

Шта производи Континентал

Друга фабрика у Каћу ће бити највећа Континенталова фабрика у Европи. Радови на изградњи фабрике почели су у јуну 2021.
Компанија истиче да се изнад свега фокусира на иновације и производњу врхунских технолошких решења за екране.
У "мега" фабрици у Каћу већ је почела производња, а серијска производња планирана је за половину ове године.
Планирано је да се већ 2024. произведе и извезе више од милион решења за екране и дигиталне табле и испоручи произвођачима премијум аутомобила широм света.
Континентал тренутно запошљава око 1.300 људи у Новом Саду, углавном високо квалификованих - софтвер, систем тест, машинских, електро и индустријских инжењера.
Компанија је у марту 2021. отворила први производни погон у Индустријској зони Нови Сад Север 4 у којој се производе напредни и сложени електронски системи за управљање возилима.
Континентал аутомотив Србија послује у Новом Саду око пет година, када је најпре оформио истраживачко-развојни центар.
Немачки Континентал је основан 1871. године, послује у око 60 земаља и запошљава око 250.000 људи. Производи системе за кочење, електронику, опрему за безбедност, делове погонског система и шасије, тахографе, гуме и друге делове за аутомобилску и транспортну индустрију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала