- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички новинар открио: Како је Бајден обелоданио тајне планове за „Северни ток“

© AP Photo / Evan VucciЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Када је амерички председник Џо Бајден јавно рекао да зна како да обустави рад гасовода „Северни ток“, покварио је планове тиму који је радио на плану за подривање гасовода јер је „све било замишљено као тајна операција“, изјавио је амерички новинар Симор Херш у интервјуу за РТ.
„Председник Бајден је рекао на прес-конференцији: 'Зауставићемо Северни ток'. Након тога је уследило питање новинара. Све је то познато и документовано у вестима. Новинар је упитао: 'Како ћете то урадити?'. Бајден је одговорио: 'Рећи ћу вам – ми знамо како то да урадимо. Ми можемо то да урадимо'“, цитирао је Херш шефа Беле куће.
Како је додао, том изјавом је Бајден „помрсило конце“ тиму који је разрађивао план за подривање гасовода јер је експлозија првобитно планирана као тајна операција.
Херш такође тврди и да се, у време када је Бајден јавно дао изјаву да зна како да заустави „Северни ток“, експлозив већ неколико месеци налазио на дну Балтичког мора.
Амерички председник је одлучио да дигне у ваздух гасовод искључиво из политичких разлога и његов циљ је био да спречи Немачку и Западну Европу да пусте у рад „Северни ток 2“ на зиму, закључио је Херш.
Амерички новинар Симур Херш раније је објавио текст о својој истрази експлозија на гасним магистралама „Северног тока“. У чланку Херш наводи да су амерички рониоци током војних вежби НАТО-а „Baltops“ на лето 2022. године под цевоводе „Северног тока“ поставили експлозив који су три месеца касније активирали Норвежани.
Журналист Сеймур Херш. Архивное фото - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СВЕТ
Херш: Руска специјална операција није без основа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала