- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Блинкен: Спремни смо да учествујемо у преговорима о Украјини; Гутереш: Потребан нам је мир

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаЗаседање Савета безбедности УН
Заседање Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су спремне да учествују у било каквим дипломатским напорима с циљем да се успостави мир у Украјини, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

„САД су одавно изјављивале, чак и пре тог рата, да смо спремни да учествујемо у било којим конструктивним дипломатским напорима како би се обуставила руска агресија против Украјине“, рекао је Блинкен на седници Савета безбедности УН о Украјини.

Он се заложио да се прехрамбени споразум, који истиче у марту, продужи и прошири.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш је позвао на успостављање мира у Украјини.
"Потребан нам је мир - мир у складу са Повељом УН и међународним правом. Заштита цивила треба и даље да буде највећи приоритет, а напади на цивилно становништво и инфраструктуру морају да се прекину", поручио је Гутереш на седници.
Он је рекао и да УН позивају Русију и Кијев да се оперативно договоре и уведу зону безбедности око Запорошке нуклеарке.
"Као и до сада позивамо све стране да се што пре усагласе и уведу зону нуклеарне безбедности и заштите око Запорошке нуклеарке да би се избегле хаварије са потенцијално катастрофалним последицама", рекао је на седници Савета безбедности УН генерални секретар организације Антонио Гутереш.
Шеф швајцарске дипломатије Игнацио Касис је изјавио да је та земља спремна да у сваком тренутку окупи за преговарачким столом све стране у циљу решавања сукоба у Украјини..
„Спремни смо да учинимо све да осигурамо поштовање територије Украјине. На пример, могли бисмо да се састанемо у духу женевских конвенција“, рекао је Касис.
Он је додао да је његова земља спремна да у сваком тренутку окупи све за истим столом да би се остварило веће поштовање међународног хуманитарног права и, на крају, и мир.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала