Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Србија се никада није придружила било каквој одлуци која има везе са санкцијама Русији

Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија за разлику од неких држава увек принципијелна када је реч о подршци територијалном интегритету и због тога је гласала за Резолуцију у УН о Украјини, те је нагласио да то нема везе са рестриктивним мерама Москви.
Србија није никада гласала ни за једну резолуцију нити се придружила било којој одлуци која је везана за санкције Русији, додао је он.
"Неке друге државе су непринципијелне, оне не би гласале за резолуцију коју бисмо ми предложили о кршењу теритотијалног интегритета Србије што говори колико је међународно право постало селективно", рекао је Дачић након питања упућеног његовом госту - министру БиХ Елемдину Конаковићу да ли је прекршио Устав због налога да БиХ у УН гласа за Резолуцију којом се Русија позива да се повуче из Украјине без консезуса у Председништву БиХ.
Дачић је нагласио да не улази у унутрашња питања БиХ али да жели да каже да је Србија гласала за Резолуцију у УН као и прошле године као и за већину резолуција у УН и другим организацијама а које се тичу поштовања територијалног интегритета Украјине.
"То је наша обавеза и принципијело питање јер имамо универзалан договор да реагујемо на свако нарушавање територијалног интегритета", рекао је Дачић.
Министар је нагласио да је оваква одлука Србије континуирана и траје од избијања кризе, заснована на одлуци Савета за националну безбедност која јасно каже да Србија сматра погрешним и штетним свако нарушавање територијаног интегитета.
Подсетио је да Србија принципијелно осуђује кршење територијалног интегриета али не подржава и није до сада подржала ниједну резлолуцију нити декларацију која се тицала рестиктивних мера према Руској Федерацији.
За Србију је то универзалано питање и односи се на свакога и то смо радили и раније и пре избијања рата у свакој могућој ситуацији и када је реч о Шпанији и Каталонији, Кипру и другим споровима.
"То смо увек држзали као темељни принцип", рекао је Дачић и нагласио да промене става никада није било.
"Гласали смо за резолуцију и она се не одоси на сакције", рекао је он.
Министар иностраних послова у Савету министара БиХ Елмедин Конаковић изјавио је да мисли да није прекршио Устав тиме што је и без консуензуса у Председништву БиХ дао инструкцију амбасадору Свену Алкалају о начину гласања у УН, а везано за Резолуцију којом се тражи повлачење Русије из Украјине.
"Ја и колеге из Председништва Жељко Комшић и Денис Бећировић гледамо на ствари на један начин, а на други колегиница српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић и председник Р.епублике Српске Милорад Додик. И управо то је тест за нас. Ако ћемо се на тим стварима поново конфронтирати и зауставити све што је важно људима у БиХ, нећемо ићи напред", рекао је Конаковић након заједничке конференције за новинаре одржане са министром Дачићем.
Инструкција коју је дао амбасадору при УН произлази, како је прецизирао из поштовања обавеза из кандидатског статуса БиХ да прати спољну политику ЕУ.
"Између неколико прописа који нас обавезују да, с једне стране потпуно пратимо спољну политику на основу ставова Председништва и других прописа, те обавеза због кандидатског статуса, а о ком се Председништво изјашњавало, не мислим да би та разлика требало да нам прави драматичан проблем", рекао је Конаковић, а пренео Танјуг.
Председник Републике Српске Милорад Додик оптужио је Конаковића за кршење Устава због гласања БиХ.
"Инструкцијом министра спољних послова БиХ о начину гласања у УН-у прекршен је Устав јер такву инструкцију није могао донети министар без одлуке Председништва БиХ. У БиХ није усаглашен став по питању сукоба у Украјини, те је из тог разлога БиХ у УН-у била обавезна да буде уздржана", написао је Додик тим поводом на Твитеру.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
РЕГИОН
Додик: Инструкцијом министра спољних послова о гласању у УН прекршен Устав
Гласање за резолуцију о Украјини у Генералној скупштини УН - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СВЕТ
Генерална скупштина УН усвојила антируску резолуцију о Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала