- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Француски ратни дописник из Донбаса добио руско држављанство /видео/

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаТенк Т-72 у ДНР
Тенк Т-72 у ДНР - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин потписао је указ којим се руско држављанство додељује Французу Адријану Бокеа који је као ратни дописник радио у Донбасу.
Указ је објављен на интернет порталу правних информација.
Боке је азил у Русији затражио средином децембра.
Новинар је раније објаснио да је био сведок многих украјинских ратних злочина док је радио као добровољац у Донбасу. У Француској се неколико пута појављивао на телевизији да би говорио о злочинима батаљона „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији). Међутим, 26. септембра је нападнут у Турској где је намеравао да обнови руску визу.
За напад у Истанбулу окривио је Службу безбедности Украјине (СБУ).
Тада је испричао да припрема документарац о француским бомбама које убијају цивиле у Донбасу и о идеологији неонацизма у Украјини. Такође је рекао да је крајем септембра Француска саопштила да ће Украјини испоручити још шест топова „Цезар“ и објаснио да се ови топови користе само у Донбасу, односно за убијање цивила.
Боке је навео и да су га летос ухапсили припадници француске бригаде за борбу против криминала (БАЦ), који су га мучили у затвору.
Због лошег поступања доживео је срчани удар. Ослобођен је захваљујући напорима свог адвоката и након тога је отпутовао у Русију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала