- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упозорава НАТО и Украјину: Уздржите се од авантура у Придњестровљу, одговорићемо

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Москва упозорава САД, НАТО и Украјину да не предузимају авантуристичке кораке у контексту концентрисања трупа и технике украјинских јединица у близини границе Украјине и Придњестровља, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„У вези са значајним гомилањем људства и војне технике украјинских јединица у близини украјинско-придњестровске границе, што је забележило Министарство одбране Русије, распоређивањем артиљерије на положајима, као и невиђеним интензивирањем летова беспилотне авијације Оружаних снага Украјине изнад територије Придњестровља, упозоравамо САД, земље чланице НАТО-а и њихове украјинске штићенике да не предузимају нове авантуристичке кораке“, наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Руска војска ће адекватно одговорити

Истовремено се истиче да ће Оружане снаге Русије адекватно одговорити на провокације кијевског режима против Придњестровља.
„Доследно се залажемо за решавање било каквих питања политичким и дипломатским путем. Притом, нико не би требало да сумња да ће Оружане снаге Русије адекватно одговорити на провокације кијевског режима, ако оне ипак уследе, и да ће осигурати заштиту наших сународника, руског мировног контингента, војника Оперативне групе руских снага и војних складишта у селу Колбасна у Придњестровљу. Било какве акције које представљају претњу њиховој безбедности у складу са међународним правом сматраће се као напад на Русију“, упозорила је руска страна.

Огласио се Кишињев

Министарство одбране Молдавије саопштило је да не примећује постојање директне војне претње по безбедност Придњестровља.
„Министарство одбране саопштава да прати све догађаје, акције и промене у региону и на територији коју контролише администрација Придњестровља. Констатујемо да нема директних претњи по војну безбедност земље и региона", наводи се у саопштењу.
Како је прецизирано, снаге националне армије у саставу заједничких мировних снага у зони безбедности функционишу нормално, а у случају идентификовања могућих претњи јавност ће одмах бити обавештена.
Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да је Украјина појачала припреме за инвазију на Придњестровље, што представља претњу за руске мировне снаге, као и да ће руска војска на то адекватно одреаговати.
Саветник шефа канцеларије председника Украјине Алексеј Арестович - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
РУСИЈА
Бивши саветник Зеленског: Украјина спремна да заузме Придњестровље за три дана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала